Fire sparetips for barna dine

Om du spør et barn hvor pengene kommer ifra, så kan ”penger er noe som kommer ut av et hull i veggen” være noe i nærheten av det du får i svar fra barnet. I en tid der de fleste av oss bruker kort og mindre kontanter, mister barna litt begrep om hva penger er og hvor det kommer fra. Det er ikke så rart, de observerer bare det vi voksne gjør.

Slutt på ukelønnen?

Noen av oss voksne tenker tilbake på ukelønn med litt skrekkblandet fryd, det var stas å få egne penger. I tillegg lærte vi oss at vi måtte ”yte for å nyte”, dvs. vi måtte gjøre jobben før pengene kom.

Dessverre ser det ut for at den gode gamle ukelønnen kan være på vei til å forsvinne. Barna nå får i større grad penger ved behov og trenger ikke nødvendigvis utføre oppgaver for pengene. Det kan føre til at de får et distansert forhold til penger, for de vet at mor og far ordner opp om det er noe de trenger.

Noen belønner barna sine for antall utførte oppgaver fremfor faste oppgaver pr. uke, mens andre belønner barna som motivasjon for å bedre resultatene på skolen.

Mister begrep på penger?

I 2010 er det langt fra alle barn som har sparebøsse. Mange har aldri eid en. I stedet får mange barn nå til dags penger etter innfallsmetoden. Vi som foreldre må ta ansvaret for dette. Vi er våre barns rollemodeller, også når det gjelder pengebruk.

Denne uken er det Sparebankuka i SpareBank 1 SMN, og det har blitt feiret med barneshow og konsert med Malin og Celine, kjent fra MGP jr. Mange barn jeg pratet med på arrangementet i Molde fortalte at de var flinke til å spare, men de var usikre på hva de sparte til.

Det kan være greit å sette seg noen sparemål sammen med barna, og ta en prat om hva som må til for å gjøre seg fortjent til pengene.

De fleste får stadig bedre råd, og kan lettere etterkomme juniors ønske om 150 kroner til kinobillett, buss og godteri en kveld i uka. Vi deler ofte ut penger uten å stille krav til innsats og det gjenspeiler velstandsutviklingen i samfunnet vårt.

Fire tips for å få barna dine til å spare

  1. Gi barna ei sparebøsse. Oppfordre barna til å spare noe av pengene sine, og gi dem ansvar for hvordan pengene brukes.
  2. Gi barna en ukelønn de har fortjent. Oppgavene kan være små i begynnelsen, og bli større etter hvert.
  3. Snakk med barna om at alt koster penger og at de må tjenes før de kan brukes. La barna legge penger på disken når dere er ute og handler. Ofte ser ikke barna pengene fordi vi bruker mye kort og de lærer ikke begrepene rundt penger på samme måten som tidligere.
  4. Snakk med andre foreldre og hør hvordan de håndterer saker rundt ukelønn.

Har du noen gode sparetips?

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.