Kan det være så farlig om man bruker litt ekstra penger da?

Selvfølgelig er det ikke noe problem at vi har det godt i Norge. De fleste av oss merker lite til økonomiske bekymringer og trange tider, men det kan også i gode tider være lurt å holde kontrollen på økonomien.

Vi ser at kundene i dag aldri har hatt bedre råd, færre mislighold eller mindre tap. Dagens situasjon, og betraktninger rundt et gjennomsnitt, er et farlig utgangspunkt for en debatt om privatøkonomi. Vi vet alle at renten en eller annen gang skal opp, og da vil utgiftene øke for de fleste av oss.

Som ansatt i bank møter jeg daglig kunder i alle livssituasjoner. Jeg får sterkest inntrykk av møtene med de som ikke tilhører dette lykkelige gjennomsnittet. Problemet er ikke bare de som har fått for mye lån, men også fortvilede kunder som stiller seg slik at de vanskelig vil kunne få lån den nærmeste tiden. Mange av dem er nok ikke kjent med konsekvensene av sine valg, og vi ønsker å hjelpe kunden med å forstå dem.

Når små ting som en telefonregning vokser til betalingsanmerkninger som hindrer noen i å flytte til drømmeboligen sammen med kjæresten sin, så er det noe som er egnet til å sette en støkk i de fleste.

Vårt råd er derfor at selv om tidene er gode, så har man lite å tape på å bruke mer tid på å sette seg inn i konsekvensene av økonomiske valg. De fleste får en a-ha-opplevelse når de ser hva de faktisk bruker pengene sine på. Det viktigste for oss i banken er å hjelpe kundene til å få oversikt, slik at de kan prioritere det de faktisk ønsker, i stedet for at penger sildrer ut til unødige ting som purregebyrer.

Dersom noen følger rådet om å øke sparing og ta kontroll over egen økonomi, så kan vi i verste fall oppleve at noen av våre kunder har litt mer sparepenger enn nødvendig de neste årene.

Det tror jeg er en risiko kundene kan leve godt med!

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.