Talenter med Tæl!

Fredag kveld ble den 12. Tæl-utdelingen holdt i Olavshallen, og det ble delt ut 600 000 kroner i stipender til lovende talenter innen idrett, musikk, kunst og veldedig arbeid. Hedersprisen gikk til Sigrid Seppola som er ildsjelen bak stiftelsen Livsglede for Eldre i Trondheim. Hun får 100 000 kroner å gi til et godt formål.

Kommunikasjonsdirektør Marvin Wiseth og Mona Grudt var kveldens verter, og geleidet de drøyt 1 000 oppmøtte med sprell og kjappe kommentarer gjennom musikalske innslag med talenter og etablerte artister som Jan Eggum og Åge Sten Nilsen.

Tidligere i år ble Tæl også arrangert i Møre og Romsdal, hvor stipendene gikk til 19 lovende talenter.

Musikk

Hovedvinner

Emil Kristoffersen Børø fra Hitra sikter mot å bli Norges første profesjonelle komponist innen filmmusikk, og skal bruke Tæl-stipendet på utstyr og en studietur til Los Angeles.

Øvrige vinnere

 • Sturla Fagerli (Orkanger) er en ung og lovende vokalist i bandet Revelation.
 • Håkon Magnar Skogstad (Hommelvik) studerer klassisk utøvende med piano som hovedinstrument – og har et stort antall konserter i løpet av året.
 • Camilla B. Rakbjørg (Melhus) spiller i bandet Our Tones, og skal bruke Tæl-stipendet til å videreutvikle sangtalentet og spille inn CD.
 • Jo Einar Tobias Sterten Jansen (Frosta) utdanner seg i utøvende folkemusikk med fele/hardingfele som hovedinstrument. Tæl-stipendete går til ny fele, og på sikt ønsker Jo Einar Tobias å leve av musikken.
 • Sunniva Unsgård (Skatval) går på Operaskolen og skal bruke Tæl-stipendet til å spille inn CD og fortsette skoleringen innen klassisk sang.
 • Ulrik Strømmen Røstad (Trondheim) studerer klassisk gitar og skal bruke Tæl-stipendet til å gjennomføre et studieår utenlands.

Idrett

Hovedvinner

Rosenborg Ishockeyklubb, kjelkehockeyavdelingen, har tilbudt kjelkehockey siden 1996. Det har blitt færre utøvere gjennom årene, og de ønsker å styrke rekrutteringen mot ungdom i alderen 12-19 år som skal gi et fullverdig lag. Tæl-stipendet skal brukes i forbindelse med dette rekrutteringsarbeidet.

Øvrige vinnere

 • Runa Grydeland (Roan) konkurrerer på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå innen bueskyting. Han har satt 15 norske rekorder, er tre ganger norgesmester, én gang nordisk mester og har også deltatt i VM.
 • Vera Bekken (Frøya) hgar utmerket seg både regionalt og nasjonalt som en talentfull håndballspiller – og målsetningen er landslaget.
 • Torstein Moe (Grong) er U17-landslagsspiller i badminton, og sikter mot å oppnå best mulig resultater på nasjonalt nivå.
 • Terje Nylende (Oppdal) ble norgesmester i downhill sykling i fjor, og skal bruke Tæl-stipendet til treningsleir utelands og verdenscup.
 • Robin Nordås Grindvik (Verdal) er både single og double norgesmester for junior, og har også en 12. plass i senior. Robin skal ikke bare utvikle seg som bowlingspiller, men han skal også inspirere andre juniorer til å satse på bowling.
 • Birgit Reitan Øksnes (Steinkjer) er en velmerittert bokser med både sølv og bronsje fra VM, og flusst av gull fra verdenscup, norgesmester og mer til. Hun sikter på å vinne EM i 2011, VM i 2012 og også komme til OL i boksing.
 • Andreas Stjernen (Levanger) er skiphopper og hospitant på det norske A-landslaget. Han vil bli verdens beste hopper – samtidig som studier ved NTNU gjennomføres.
 • Maria Davies Sandbu (Trondheim) driver med konkurranseklatring på internasjonalt nivå, og skal bruke Tæl-stipendet til å kunne delta på konkurranser både nasjonalt og internasjonalt.

Annet

Hovedvinner

Sønner av Norge  skal i desember 2011 krysse Atlanterhavet i en 70 dager lang overfart fra kanariøya La Gomera til Antigua i Karibien. Ekspedisjonen gjennomføres i samarbeid med Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke, og Emil Eide Eriksen har selv vært diagnostisert  med hjerteflimmer – de skal sette fokus på at ting er mulig til tross for diagnoser eller andre hemninger! Tæl-stipendet skal uavkortet gå til realisering av prosjekter, deriblant finansiering av båt.

Øvrige vinnere

 • Ann Viola Ulvin (Levanger) studerer ved en av verdens beste designhøgskoler som tar inn kun 14 studenter fra hele Norden hvert år. Ann Violas drivkraft er å løfte, styrke og synliggjøre norsk tradisjonelt håndverk ved å åpne for samarbeid i designprosjekter, samt å gi norsk design større internasjonal anerkjennelse.
 • Gunnhild Uddu Ystad (Inderøy) er bildekunstner som jobber hovedsakelig med tegning og maleri som uttrykksform. Tæl-stipendet skal hjelpe til nødvendig utstyr til siste del av masterstudiet og etablering av eget arbeidssted ved endt studium.
 • Oda Marie Jenssen (Trondheim) er filmstudent, og skal i høst til Italia for å delta på filmfestival med film. På tross av at hun bare er 18 år er hun daglig leder i sin bedrift Papirkaductions som lager film og andre medieprodukter.
 • Ragne Grande (Nordli) er skuespillerstudent, og ble valgt ut som en av ni studenter fra en søkermasse på 1151 søkere til bachelor skuespiller ved Statens Teaterhøgskole.
 • Eyvind Hofstad Evjemo (Levanger) er forfatter og skribent, og Tæl-stipendet skal brukes til å ferdigstille manus med ambisjon om å rekke høstlista hos Cappelen Damm 2011 med sin andre utgivelse. Første bok fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris og ellers gode anmeldelser.