Lyst til å oppleve Skieneren på Oppdal?

SpareBank 1 SMN er både hovedsponsor og fødselshjelper for Enern arrangementene på på Oppdal.

I 2007 opprettet bankens gavefond Stiftelsen for fremme av Oppdal som destinasjonssted, og donerte 2 millioner kroner i kapital. Stiftelsen opprettet så Enern Oppdal AS som har som formål å arrangere norges vakreste skirenn, sykkelritt og løp. Fra oppstarten i 2007 med 650 deltakere har Enern vokst kraftig, og har i 2011 som mål å ha 5100 deltakere.

Hva er det egentlig som driver 5100 helt vanlige folk til å slite seg gjennom flere timer med svette og slit? Min enkle tilnærming er at dette handler om det sosiale.

I uker og måneder før start kan vi glede oss eller grue seg sammen med venner, kolleger eller familie. Vi kan se for oss finvær eller møkkavær. Vi lurer på hvilken smurning vi skal gå på, og ikke minst bruker vi utrolig mye tid på å finne ut hvor mye klær vi skal ha på oss. Helt irrasjonelt, men det skaper felleskap og bånd.

Under selve skirennet ser vi stadig vekk etter kjente. Klarer vi å gå forbi naboen eller en kompis, bruker vi stort sett resten av tiden på å være livredd for at de skal passere oss igjen.

På slutten av rennet har vi alltid dårlige ski! Det er nesten ikke festesmøring igjen under skiene, og vi sliter oss opp de siste bakkene full av irritasjon og angst for at naboen har knallgode ski. Sannheten er selvfølgelig at vi bare er veldig slitne. Det er mer enn nok festevoks under skiene, men vi får liksom ikke utnyttet den.

Tankene kretser stort sett rundt ett tema: Hvorfor ble jeg med på dette? Og du har en en krystallklar målsetting; dette skal jeg aldri være med på igjen!

Alt dette skaper gode og sterke opplevelser. Når vi etter noen timer endelig har passert målstreken får vi belønningen vi har ventet på – vi får treffe alle de andre og diskutere tider, festesmøring, fall, stavbrekk, drikkestasjoner, kramper, stive muskler, og så videre. Vi storkoser oss!

Etter litt mat, en dusj og litt hvile er det på tide å trekke i finstasen. Da er det bankett! Der vil vi treffe enda flere som har delt dagens fantastiske opplevelser. Vi vil få god mat og god drikke, og vi rusler lykkelige, men slitne hjem litt utpå kvelden.

– Dette skal vi jaggu delta på neste år også, tenker vi.

Lyst til å være med på Skienern og banketten?

Send meg en e-post (espen.eriksen@smn.no), så kan du både gå Skienern og delta på banketten for kun kr 270. Engangslisens på kr 120 kommer i tillegg.

Mer informasjon om Skienern finner du på enern.com.