Slik vinner du budrunden… eller?

Forfatter og eiendomsmegler Christer Vikebø forsøker på sin blogg å framstille det som om SpareBank 1 SMN har gitt et generelt råd om alltid å øke bud med 40-50.000. Det er ikke riktig.

I februar gjorde vi en analyse sammen med EiendomsMegler 1 på hva som skjer i budrundene, og konkluderte med at man bør velge å heller øke med et litt større beløp, eller å gå direkte i dialog med selger.

Det viktigste man først og fremst må gjøre er en vurdering av hva man syntes en bolig er verdt. Dette gjør man ut fra en vurdering av prisen på tilsvarende eiendommer. Deretter må man sette en ramme ut fra egen økonomi og holde seg innenfor denne. Dersom man etter dette står ovenfor valget om man skal bevege seg i museskritt eller med litt større budhopp så viser våre analyser at museskritt sjelden vinner budrunden.

Christer Vikebø formidler i sitt innlegg et av mange motstridende råd som eksisterer rundt budgiving. Det finnes mange som tror på at det finnes runde tall som budgivere nøler med å gå over. Selvfølgelig syntes det rimelig å anta at det er psykologisk effekt av å være første budgiver over en milliongrense. Dersom hypotesen om de magiske runde tallene hadde vært korrekt ville det være en opphopning av salg rett ved slike terskler.

Dessverre avkreftes Vikebøs hypotese av at det ikke er spor etter slike terskler i datagrunnlaget. Det er altså ikke mulig å dokumentere at det er noe lettere å få tilslaget på 2.010.000 enn på 1.990.000.

I tillegg råder Vikebø deg til å gjøre mindre budøkninger for å unngå å betale 30-40.000 mer enn du hadde behøvd. En slik risiko skal selvfølgelig ikke undervurderes. Analysen viser samtidig at man har svært lav sannsynlighet for å få tilslaget med Vikebøs anbefaling om å legge seg like over forrige bud. Selvfølgelig vil de få som lykkes ha spart noen titusener, men de vil også ha gått glipp av mange boliger på veien dit.

Det er nettopp for å bekrefte eller avkrefte alle de “gode” rådene som florerer i eiendomsmarkedet at vi løpende gjennomfører analyse av hva som faktisk har skjedd ved eiendomsomsetninger. Vi ønsker at boligkjøpere skal ha tilgang til faktabasert informasjon.

At en eiendomsmegler må være bevisst prisantydning, og unngå å gå over slike terskler som potensielt skremmer folk fra å komme på visning er en annen sak. Det er noe det kunne være spennende å se på i videre analyser om temaet.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.