Offisiell åpning av Salamandernatten

På onsdag stod Trondheims ordfører Rita Ottervik for åpningen av trondheimskunstneren Kjell Erik Killi Olsens store kunstverk Salamandernatten.

Killi Olsen har gitt sitt kunstnerskaps hovedverk til Trondheim kommune, og Salamandernatten regnes som et av hovedverkene i norsk kunst. I 1989 var kunstverket Norges bidrag til biennalen i Sao Paulo i Brasil hvor et helt hus ble bygget til de 72 skulpturene som alle er over tre meter høye. Enkelte gråt i møte med figurene.

I 1989 var Killi Olsen veldig engasjert i økologi og indianerproblematikk, og det var de forkullede og brente skoger som skapte ideen.

– Den kom egentlig av seg selv. Jeg var så opptatt av disse forkullede og brente skogene, forventningen om å oppleve dyreliv i skogene. Det ble trær, utbrente trær, som igjen var mennesker, øynene var som de sorte øynene inne i den nedbrente jungelen. Salamanderen er det dyret som har overlevd lengst, det mest sårbare dyret som også er utrydningstruet. Mange av artene er nattaktive, det vil si at de holder seg i ro om dagen og kommer fram om natten. De spiser insekter som de fanger med sin lange tunge. Jeg vil ikke forklare for mye – dette er noe som må oppleves. Det føltes som å stå i en natt, det var mørkt, og det skulle også være vakkert. Jeg ville la meg overraske av meg selv under prosessen. Det var et møysommelig arbeid med alle figurene. Hver og en er unik, som mennesker og trær, forteller Killi Olsen til magasinet Kunst.

Vårt hovedkontor i Trondheim er blitt fylt med kunst som gjøres tilgjengelig for folk flest. Like ved Salamandernatten ligger de tusen år gamle ruinene av Olavskirken, stedet Olav den Hellige trolig ble gjemt natten etter at han døde i slaget på Stiklestad. Konsernsjef Finn Haugan sa han var stolt over at SpareBank 1 SMN forvalter store kulturskatter på vegne av byens befolkning, og at det er viktig at norsk kultur gjøres mer tilgjengelig for folk flest.

Ordfører Rita Ottervik var glad for at SpareBank 1 SMN  ikke bare er et finansielt fyrtårn men også er en samfunnsengasjert bank som muliggjør slike typer samarbeid mellom kommune og bank. Hun syntes det var flott at det velkjente kunstverket Salamandernatten, som er sett av over 600 000 mennesker, nå er tilbake i Trondheim på permanent basis; utstillingslokalet er spesialbygget og integrert i det nye hovedkontoret.

– Salamandernatten har endelig kommet hjem, avsluttet ordføreren.