Spare i aksjefond under finanskrisen, er du gal?

Høsten 2008 var det store fall på alle verdens børser. Oslo Børs falt 64 % fra mai til slutten av november. Mange aksjefondssparere fikk panikk og solgte det de hadde for å redde stumpene. Heldigvis tenkte flesteparten av de norske fondssparerne smartere enn som så; de lukket øynene for kraftige fallende fondssaldoer, beholdt sine spareavtaler og satt rolig gjennom finanskrisen.

La oss se på hvordan dette har utartet seg. Vi vet at Oslo Børs har 20 % igjen før de er på samme nivå som toppen i mai 2008. Hvordan ville det ha gått hvis du hadde startet en spareavtale på 3 000 kroner per måned i ODIN Norge fra årsskiftet 2008 – rett før børsen smalt? Fasiten er kanskje overraskende for mange: 17,6 % i årlig avkastning og en saldo i dag på 153 329 kroner.

Hva så hvis du satt inn 117 000 kroner (tilsvarende 3000 kroner i 39 måneder) på samme tidspunkt? -2,93 % i årlig avkastning og en saldo på 106 447 kroner. Hadde du derimot timet perfekt og investert tilsvarende beløp når børsen var på bunn i mars 2009 ville du i dag hatt en saldo på 155 700 kroner og en årlig avkastning på 23,67 %.

Å kunne forutsi at børsen har nådd bunnen er i praksis svært vanskelig. Som regneeksemplene viser kan det ha store konsekvenser å bomme. Med en spareavtale tar du bort noe av den risikoen over tid. Hadde du under finanskrisen holdt på spareplanen og oppretthold sparingen, så ville du fått godt betalt for det – nesten like godt betalt som om du hadde timet en stor investering helt perfekt når børsene var på bunn.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.