Sparepengenes påvirkning av katastrofen i Japan

Det kan virke navlebeskuende å være opptatt av fond og sparing når et helt folk står på randen av en atomkatastrofe. Men en del av våre kunder er usikre og stiller oss spørsmålet om de bør selge unna aksjefondene sine som følge av nedgangen på børsene.

Vi har alle blitt rystet over bilder fra jordskjelvet og tsunamien i Japan som har rullet over tv-skjermene de siste dagene. De menneskelige lidelsene og de materielle ødeleggelsene er svært store.

Børsene verden rundt har reagert med en nedgang. Er det da kanskje lurt å selge fondsandelene og stoppe sparingen?

Nei, det er lurt å holde fast på spareplanen du har. Sparing i aksjefond er ofte langsiktig sparing hvor du ikke skal bruke pengene før om mange år. Da gjelder det å holde hodet kaldt under kortvarige børsnedganger. Hvis du tenker på å gå ut med sparepengene dine for en kortere periode er problemet å vite når du skal gå inn igjen. Når børsene snur går det ofte fort opp, og da er det ikke enkelt å komme seg inn igjen tidsnok. Det generelle rådet er altså å holde fast på sparingen.

Jarl Ulvin, investeringsdirektør i ODIN, har kommentert de siste dagers utvikling på smn.no.

La oss håpe at de lykkes med å få atomkatastrofen under kontroll, at færrest mulig liv har gått tapt og at Japanerne så raskt som mulig kommer i gang med livet igjen.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.