En henger er ikke alltid det den gir seg ut for

Når man er født og oppvokst i skogen, er det ikke like lett å forholde seg til produkter som har med sjøen å gjøre. Det fikk jeg erfare da en kunde skulle forsikre både båt, motor og henger.

På det kontoret jeg jobber på, har vi bare en håndfull slike forsikringer hvert år. Vi ligger et stykke fra vannet og det er heller ikke mange av kundene våre som er sjøvante.

Jeg startet likevel med å legge opp forsikringen for kunden, og systemet hjelper oss å stille de riktige spørsmålene i forhold til hvilke detaljer vi trenger. Merke på båten, størrelse og fart gikk det greit å registrere. Kunden visste ikke hvordan årsmodell båten var, så vi fikk ikke fullført registreringa. Han dro hjem, og skulle ta kontakt med resten av opplysningene.

Det gav meg tid til å starte på å legge opp hengerforsikringa. Jeg tok en rask sjekk innom motorvognregisteret, og ble litt overrasket da jeg så at hengeren var registrert her. Den hadde registreringsnummer og lå inne sammen med kundens bil.

I systemet registreres hengere på samme måte som campingvogner, noe jeg stusset litt over. Jeg forsøkte også å se for meg hvordan man fester en henger til en båt. Det hadde jeg aldri sett før. Jeg syntes det var litt rart at man kunne ha utenbords motor og så en henger bak der igjen.

For å være sikker på at jeg var på riktig vei, sjekket jeg med en kollega.

– Er det her vi legger opp båthengere? spurte jeg.

– Ja, men husk at små hengere som regel dekkes av bilforsikringa, svarte han hjelpsomt.

– Du mener vel båtforsikringa. Det er en henger for båt, rettet jeg ham.

– Det gjelder alle tilhengere, påstod han.

– Det må vel være båten? Bilen har da ingenting med hengeren til båten å gjøre, mente jeg.

– Jo. Den hører til i bilforsikringa, sa min kollega.

Jeg begynte å hisse meg opp. Forstod han ikke at det var en henger til båten vi snakket om?

– Mener du at dersom kunden ikke har bil, kan han ikke forsikre båthengeren? spurte jeg hissig. Hvor dumt system gikk det an å lage?

– Hva skal han med båthenger hvis han ikke har bil? undret min kollega.

– Neeei. Henge den bak båten kanskje? svarte jeg sarkastisk.

Han kikket på meg en stund. Mens han gjorde det, tentes et lys i øverste etasje hos meg også. Båthenger ja. En sånn som man har bak BILEN til å frakte båten med. Ikke en henger man har bak båten nei.

Vi fikk oss en god latter, og jeg var veldig glad for at kunden ikke hadde årsmodellen på bilen med seg. Da ville jeg virkelig blitt tatt med buksa nede. Så nå har jeg lært hva en båthenger er, og alle som har en slik kan komme til meg for å få forsikret den. Jeg regner med at jeg får høre det hver gang noen kommer borti en forsikring til båthenger igjen.