Tips til ferieøkonomien

Om lag halvparten av oss er på ferie i løpet av sommermånedene juli og august. Når du skal på ferie er det lurt å tenke på kortbruk, reiseforsikring og hvordan du enklest holder oversikt over ferieøkonomien.

Fordeler med to kort på reise
Du bør alltid ha to kort med deg når du er på reise, bankkort og kredittkort. Oppbevarer du kortene hver for seg, har du alltid penger tilgjengelig og en ekstra reserve dersom du mister eller blir frastjålet kortene.

Med kredittkort kan du betale for varer og tjenester over hele verden. Handler du med kredittkort, kan du kontrollere beløpet før betaling, og er ekstra godt sikret dersom du oppdager feil eller mangler ved produktet i etterkant.

Hoteller og bilutleiefirmaer reserverer ofte beløp i en kort periode som garanti for din betaling eller som depositum. Ved å benytte kredittkort når du betaler unngår du at penger blir bundet opp på din brukskonto.Når du bruker kredittkort er det likevel viktig å ikke bruke over evne, og det påløper ingen ekstra kostnader når du betaler hele regningen ved forfall, og du har inntil 45 dagers betalingsutsettelse

Unngå dårlig vekslingskurs
Når du benytter kort i utlandet, enten i butikker, restauranter eller minibank, vil du ofte få spørsmål om du vil bli belastet i lokal valuta eller i norske kroner. Vi anbefaler deg å velge lokal valuta, da erfaringen viser at kursen er høyere når du velger å betale i norske kroner.

Med SMS-bank har du god oversikt i ferien
Trenger du en rask sjekk av saldo? Skal du overføre penger mellom egne kontoer eller betale til venner? Med SMS-bank har du banken lett tilgjengelig på mobiltelefon, og du har full oversikt over økonomien, uansett hvor du er.

Reiseforsikring
Visste du at en av fem legger ut på reisen uten en gyldig reiseforsikring? Med reiseforsikring hos oss er du trygg hvis ferien må avbrytes eller en ulykke oppstår. Velger du toppdekningen dekkes alle typer reiser året rundt, uten krav til overnatting eller flyreise. Standard reiseforsikring dekker det viktigste når du er ute og reiser. Reiseforsikringen bestiller du i nettbanken.

Europeisk helsetrygdkort
Hvis du skal på ferie til et annet EØS-land eller Sveits bør du bestille et europeisk helsetrygdkort. Du har da rett til behandling på lik linje med de som bor i landet du besøker. Bestill kort til deg og din familie hos NAV.

Melde skade på reise
Har du skadeforsikring hos oss kan du melde skade hele døgnet, enten i nettbanken eller ved å ringe 02300.

6 gode korttips

1. Du bør alltid ha minst to kort med deg når du er på reise, bankkort og kredittkort. Oppbevar kortene hver for seg.
2. Slipp ikke kortet av syne hvis du må levere det fra deg for å betale.
3. Betal i lokal valuta når du handler – da unngår du dårlig vekslingskurs.
4. Vær nøye med å sjekke beløpet før du betaler – forsikre deg om at det riktig antall 0’er, og at de står på riktig plass.
5. Skjul alltid inntasting av PIN-koden.
6. Sperr kortet umiddelbart dersom kortet forsvinner eller blir stjålet (07300 fra Norge/0047 915 07300 fra utlandet).

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.