Hvordan er den smarteste måten å spare ferie og skattepengene?

Aldri har vi fått mer utbetalt i feriepenger og skattepenger: Snart vil 142 milliarder kroner spre glede i sommerparadiset Norge. Mange har allerede lagt planer for hva pengene skal gå til enten det er ferie, oppussing eller annet forbruk. Noen har behov for å betale ned på lån. Andre igjen velger å spare pengene for å få nytte av de senere. Men, hvordan er det lurest å spare disse pengene?

Dine Penger anslår at ca. 120 milliarder kroner betales ut i feriepenger i år. Skatteetaten sender ut ca. 22 milliarder til de 2,1 millioner skatteyterne som får penger tilbake. Det gjør at en gjennomsnittlig lønnsmotager kan vente seg 43.500 kroner i feriepenger. Snittet for dem som får penger igjen på skatten ved sankthanstider, er ca. 10.500 kroner. Sparer man disse pengene smart kan summen øke betraktelig. Så hvordan skal du spare?

Dette avhenger av økonomien din og sparemålet. Ser du for deg å spare pengene i mange år eller tenker du å legge de til side for en dyr ferietur senere i år eller neste år?

Hvis du ikke har det fra før bør du bruke feriepengene til å bygge opp en buffer mot uforutsette utgifter. Målet kan være at du med tiden har 2-3 månedslønner i bakhånd. Skulle både hvitevarer og brunevarer ryke samme måned som bilen må på verksted vil det fort gå penger, og med en buffer vil du klare det. Denne sparingen bør du ha på høyrentekonto.

Det samme gjelder hvis du har planer om å bruke pengene innen et par år. Uansett hva du skal bruke de til. Med å sette de på høyrentekonto har du pengene tilgjengelig samtidig som du får en ok avkastning.

Har du tenkt å spare pengene i minimum fem år bør du gå for mer avkastning. Da er aksjefond et godt alternativ. Historisk har aksjefond gitt en høyere avkastning enn bankkonto. Du har mulighet til å sette alt inn på en gang eller spre det over flere måneder. Du får ut pengene i løpet av et par dager og kan velge mellom å ta ut alt sammen eller å opprette en uttaksavtale.

Nyt sommeren og lykke til med å nå dine sparemål!

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.