Det er uro i børsmarkedene – hva bør du gjøre med din spareavtale i aksjefond?

Vi har det siste halve året opplevd urolige børser som følge av blant annet jordskjelvet i Japan og uroligheter i Nord-Afrika og Midt-Østen. Det har gjort at Oslo Børs har falt 5 % siden årsskiftet. Hvordan skal man forholde seg til dette som småsparer? Er det lurt å øke spareavtalen, stoppe den eller fortsette som før?

Det er i slike perioder det lønner seg å holde hodet kaldt. Still deg selv følgende spørsmål: Har jeg bruk for pengene nå?

Er svaret ja på dette spørsmålet bør du forsøke å selge deg gradvis ut over de neste ukene og månedene. Da vil du redusere risikoen for å selge alt på et mulig uheldig tidspunkt.

Hvis du ikke trenger pengene nå må du forsøke å se bort fra de periodiske svingningene og holde fokus på sparemålet ditt. De fleste jeg snakker med som sparer i aksjefond sparer til pensjonisttilværelsen. Er det målet også for deg vil det som teller være avkastningen du har på pengene når du skal begynne å bruke de, ofte 20-30 år frem i tid. Et midlertidig papirtap på andelene dine i 2011 må du lukke øynene for. Det er normalt. Det har skjedd 40 ganger de siste 20 årene at Oslo Børs har hatt et kursfall på mer enn 10 %, men ser vi hele perioden under ett har den steget mer enn 500 %!

Mitt råd er å fortsette spareavtalen din gjennom perioder med nedgang og oppgang på børsene. Når du når sparemålet ditt starter du uttaksavtalen og selger deg gradvis ut. Da vil du redusere risikoen for å treffe bunnen.

Vil du lese mer om aksjemarkedet har ODIN forvaltning i sin markedsrapport sett på første halvår 2011 og utsiktene fremover.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.