Vær bevisst på mobilbruken din i utlandet – det kan bli dyrt

At man betaler også for å motta samtaler i utlandet er noe de fleste nå er klar over. De fleste har vel også en mistanke om at det er dyrere å laste ned sommerhits til mobilen når man slikker sol i Marbella enn hjemme i gamlelandet.

– Ta med deg mobiltelefonen på ferie, men bruk den med sunn fornuft, sier Svein Henning Kirkeng i Telenor Norge. Det kan være et godt tips å ta med på veien.

Det er en jungel av mobiloperatører som alle vil ha sitt for at telefonen din skal fungere, slik at du kan være i kontakt med de polske håndverkerne som skal bygge terrasse, at mamma skal kunne ringe og spørre hvordan du har det, eller, kanskje viktigst av alt, at du skal kunne sende SMS og MMS i stedet for å skrive postkort. Generelt vil det lønne seg å velge en operatør som er samarbeidspartner med din mobiloperatør.

For å illustrere hvilke prisfeller man uforvarende kan havne i, koster det for leverandør X 24,73 kr/min. å motta samtaler i Brasil dersom man har valgt Nextel som brasiliansk operatør. Velger man i stedet Claro etter landing i Rio, slipper man unna med 7,70 kr/min. når for eksempel MMI ringer for å spørre om hva du synes om bompenger.

Tips for tale, SMS og MMS
I EU/EØS får kunder SMS med prisinformasjon når de kommer til utlandet. Vær også oppmerksom på at så fort man beveger seg utenfor Europa skyter prisene i været.

 • Det koster å motta samtaler og MMS, og ofte også å motta SMS. Datatrafikk kan være veldig dyrt, og det bør man spesielt merke seg dersom man skal bruke GPS som laster ned kartdata etter behov.
 • Vurder å slå av mobilsvar. Det koster både å motta mobilsvarmeldinger og å ringe opp mobilsvar for å spille dem av.
 • Husk at telefonsamtaler mellom to norske telefoner i utlandet prismessig går via Norge – den som ringer betaler det koster å ringe til Norge og den som mottar samtale betaler det koster å motta samtale fra Norge.
 • Hvis du ligger på dekk og tenker ”Hei, kult! Det er dekning på mobilen!”, så pass opp: Om bord på ferger og skip vil kommunikasjonen ofte gå via satellitt, noe som kan være VELDIG dyrt. På skip vil du se MCP, 882-32 eller 901-12 som operatørnavn på mobilen.
 • Hvis du er avhengig av å kunne ringe fra ferie, sjekk GSM-dekningen på din operatørs nettsider før du drar (eller ring kundeservice).

Datatrafikk er den største mobilfella
“Mobil-surfing i utlandet kan koste deg dyrt. Foreldre som lot ungene leke med mobilen på regnværsdager i Syden, har kommet hjem til regninger på inntil 100.000 kroner,” skriver Dine Penger. I samme artikkel har de en fin oversikt over hva det koster å bruke datatrafikk i utlandet.

Du bør slå av roaming og synkronisering av kalenderen. De nye smarttelefonene gjør mye på egen hånd, og går litt på autopilot. Derfor er det viktig å gå på innstillinger og skru disse av manuelt. I tillegg finnesdet  applikasjoner til smarttelefoner både for å ha kontroll på hvor mye data du bruker og som også kan komprimere datamengden. Les mer om dem på HansPetter.info.

 • Hvis du må benytte bredbånd i utlandet, så legg inn bokmerker til nettsider eller nettaviser du kan komme til å bruke så du slipper å være innom mange sider eller Google før du kommer dit.
 • Bruk de mobile versjonene av nettsidene du leser om de er tilgjengelig – f.eks. m.db.no. Disse har mindre data enn vanlige nettsider. En vanlig nettavisforside kan for være på 1 MB, mens i mobilvariant er den kanskje på under 100 KB.
 • Skru av bildenedlastning hvis du skal surfe mye. Nettleseren Opera Mini sparer deg også for litt datatrafikk i forhold til de vanlige nettleserne.
 • Er du ved grensen til Sverige, Finland eller Russland, kontroller at du er koblet opp mot norsk operatør før du starter de store nedlastingene.
 • Laste ned bare meldingshoder på e-post automatisk. Morsomme videoer er ikke like morsomme hvis regninga blir stor.
 • Det er også mulig å kjøpe et kontantkort som også har  datatrafikk i utlandet – se oversikten på paygsimwithdata.wikia.com for hvilke tilbydere som tilbyr det i landet du skal besøke.

God ferie – og bruk telefonen med måte!

Kilder: telenor.no, dagbladet.no, klikk.no

Operatørenes egne sider om mobilbruk i utlandet

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.