Vær smart når du hjelper unge inn på boligmarkedet

Foreldre må være smart når de hjelper unge med å kjøpe bolig. Det er høytrykk i boligmarkedet, og ved semesterstart kaster også kjøpesterke foreldre på jakt etter bolig til sine barn seg inn i allerede opphetede budrunder. Her er det mange muligheter til å gjøre feil som kan være ødeleggende for økonomi og skape familiekonflikter.

Før foreldre i det hele tatt går inn på kjøp av bolig så må man tenke over rom i egen økonomi, tidsperspektiv og barnas evne til styring av økonomi. Når beslutningen er tatt må man også tenke nøye gjennom hvordan man skal bistå med boligkjøpet. Det kan være svært gunstig å kjøpe for å bo selv, og eventuelt leie ut rom til andre medstudenter, men bolig er ikke en sikker kortsiktig investering. Dersom det er sannsynlig med endring i studievalg, så unngår du risiko ved å velge å leie fremfor å eie.

Skriv ned en avtale som berører hva som er formålet med ditt bidrag, og hva som skal skje dersom leiligheten selges.

Det er fire viktige hovedregler for foreldre som vil hjelpe sine barn med boligkjøpet:

 1. Ikke vær medlånetaker på hele lånet
 2. Ikke still stor kausjon i egen bolig
 3. Ikke kjøp bolig til barna uten å tenke på at fremtidig arv da det kan utløse arveavgift
 4. Ikke kjøp bolig i eget navn uten å tenke over at du da må skatte av din andel av gevinsten

Hvor galt kan det gå i de ulike tilfellene:

 1. Som medlånetaker står du ansvarlig for hele lånet dersom noe skulle skje. Du kan da risikere at du selv blir sittende med hele regningen om noe skulle skje. Dette er en trygg løsning for bankene, men ikke en god løsning for deg. Skal du være medlånetaker så krev at banken deler lånet i to, og at du bare står som medlånetaker på en mindre del.
 2. En stor kausjon i egen bolig medfører at banken kan rette et stort krav til deg dersom noe skulle skje. Det låser også opp din egen økonomi slik at du kanskje ikke selv kan få ytterligere lån på egen bolig.
 3. Når du helt eller delvis kjøper en bolig til barnet ditt så er dette en verdioverføring som regnes som arv. Bruker du opp fribeløpet så vil dette føre til at det må betales arveavgift. Kontakt heller en bank som tilbyr løsninger hvor man slipper å gjøre overføringen i en enkelt gave. Det er mulig å overføre betydelige beløp over tid uten å bruke opp av fribeløpet for arveavgift. Kostnadene ved en slik løsning er langt lavere enn det du sparer. Husk også at dersom du gir en større pengegave til kjøpet så vil det være mulig for andre kreditorer å ta pant i huset. Gaven du gir kan dermed ende opp som et billån, eller til dekning av forbruksgjeld.
 4. Er du selv medeier i boligen så husk at man da mister fordelen ved skattefri gevinst på din andel ved et senere salg.

Når kan det være lurt at foreldre bistår med boligkjøp:

 • Foreldrene har velordnet og romslig økonomi selv, og betydelig innskudd eller løpende sparing
 • Studenten har avklart studievalg og fremtidsplaner og vet at de vil studere i samme by i minst 3 til 5 år fremover
 • Studenten har dokumentert evne til styring av egen økonomi over tid, og gjerne vist egen evne til sparing.

 

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.