Leie eller eie?

Med høye boligpriser og trangt leiemarked er det vanskelig å vite om man bør eie eller leie. Vi gir her et knippe gode råd til unge mennesker på vei ut i boligmarkedet.

Historisk sett lønner det seg å eie fremfor å leie, forutsatt at man har planer om å beholde boligen i minimum tre til fem år. Da vil man normalt sett tjene på selve verdistigningen og skattefradrag for rentekostnader. I tillegg har man frihet til å leie ut eiendommen dersom det skulle bli nødvendig.

Kjøp av bolig derimot er usikkert hvis man plutselig må selge på et bestemt tidspunkt. Jeg anbefaler derfor unge studenter som ikke vet hvor de skal bo i fremtiden å leie i stedet. Med liten inntekt og usikre fremtidsplaner blir man sårbar ovenfor renteøkning og svingninger i boligpriser og arbeidsmarked.

På lang sikt vil det likevel være økonomisk gunstig å eie, noe som gjør at de fleste på et eller annet tidspunkt vil komme seg inn på boligmarkedet. Denne overgangen ønsker vi å bidra til å gjøre så smidig som mulig for de unge. Våre rådgivere kan hjelpe til i hele boligprosessen, slik at man sammen finner løsninger som gjør at du er godt forberedt både til budrunden og nedbetalingen av lånet.

Men selve inngangsbilletten til boligmarkedet er hard for mange unge. I alle norske byer er det sterkest prisutvikling i de mest sentrale områdene, og ofte må foreldre kausjonere for barna slik at de skal ha råd til å kjøpe sin første leilighet.

Med Starthjelp har SpareBank 1 SMN gjort det lettere å finansiere den første boligen.

Det er ikke alle unge som har foreldre som kan risikere alt de eier for barnas boliglån. Med Starthjelp trenger ikke kausjonisten å ta sikkerhet i egen bolig lenger, man setter pengene inn på en konto som flere i familien kan spleise på.

På den måten sparer vi både kausjonisten, banken og de unge for ubehagelig risiko. Det blir enklere å administrere lånet, banken er villig til å strekke seg lenger, og kontoen er et ypperlig sparealternativ med markedets beste rente.

Ved hjelp av gode løsninger håper SpareBank 1 SMN at flere unge kommer seg inn på boligmarkedet på riktig tidspunkt.

Det er dumt å leie for lenge!

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.