Slik sikrer du mobiltelefonen din – 5 tips for bedre mobilvett

Folks bruk av mobiltelefon har endret deg radikalt de siste fem årene, med stadig mer informasjon om oss lagre på den. Men er vi flinke til å sikre telefonen? Her får du fem tips på hvordan du kan gjøre telefonen litt sikrere.

Det er kanskje ikke lenge før ”den gode gammeldagse telefonsamtalen” blir den minst viktige funksjonen på mobiltelefonen. Stadig flere nordmenn bruker den til å betale regninger, fotografere, kommunisere med venner og kjente via sosiale medier, laster ned nyttige og unyttig apper, lagrer annen viktig informasjon og lignende. Det kan være lurt å tenke litt over sikkerheten på din mobiltelefon.

Her er fem grunnleggende tips.

 1. Beskytt telefonen med PIN-kode, passord eller sikkerhetsmønster (Android)
  SIM-kortet på telefonen er beskyttet med en PIN-kode, men det er også viktig at du beskytter selve telefonen. Uten beskyttelse kan applikasjoner og innhold være tilgjengelig for uvedkommende som finner telefonen din. Med PIN-kode, passord eller sikkerhetsmønster på telefonen beskytter du den mot bruk fra uvedkommende.
 2. Hold programvare og operativsystem oppdatert
  Mobiltelefonen din er en liten PC. Det er derfor viktig at du løpende oppdaterer applikasjoner, programvare og operativsystem for å tette mulige sikkerhetssvakheter.
 3. Tenk gjennom om du kan stole på de appene du laster ned
  Last ned Apper fra troverdige markedsplasser, som for eksempel Apple App Store eller Android Market. Spør appen etter tilganger den ikke bør ha behov for? Les andres vurderinger av appen for å vurdere appens troverdighet. Kommenter gjerne med egne erfaringer. Hvis du føler deg utrygg på en app; slett den.
 4. Gi aldri fra deg sensitiv informasjon
  Brukernavn, passord, fødselsnummer, kredittkortnummer eller bankkontonummer på e-post eller på usikre nettsider bør du ikke gi fra deg. Vær forsiktig slik at informasjon du oppgir på internett eller på e-post ikke senere kan brukes for å svindle deg.
 5. Ikke vær ukritisk til å installere programmer du mottar lenke til på SMS
  Det finnes eksempler på at SMS har vært brukt til å distribuere lenker som leder til ondsinnet programvare.

 

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.