8 tips for å beskytte deg mot skader på hus og hytter i vinter

Vannskader oppleves ofte som dramatisk. Noen har fått skøytebane i stua og andre har fått samtlige etasjer i huset gjennomtrukket av vann. Ingen ønsker å komme frem til hytta en sen fredagskveld og se at alt flyter på grunn av vannlekkasje fra bad eller kjøkken. Her er våre åtte tips for hvordan du kan beskytte deg mot vannskader i vinter.

Sist vinter ble dyr og våt, både for personer, bedrifter og forsikringsselskaper. Etter vinteren og våren er det totalt registrert 46.000 vannskader. Det er nesten dobbelt så mange skader som et normalår. Hvert minutt døgnet rundt meldes i gjennomsnitt to skader til forsikringsselskapene. Selv om erstatningsutbetalingene fortsatt øker sterkt på enkelte områder, er det gledelig at antall skader avtar noe.

At erstatningsutbetalingene fortsatt øker sterkt betyr at hver skade koster mer, noe som skyldes pris- og velstandsveksten. Det er større verdier i boligene enn tidligere, og dermed mer som skal erstattes når ulykken er et faktum. 1,6 milliarder kroner ble betalt ut i erstatninger, noe som også nesten er en dobling fra det vanlige nivået. SpareBank 1 Skadeforsikring alene hadde ekstrautbetalinger på 200 millioner kroner knyttet til sprengkulda.

Mange hytter står uten tilsyn i lengre perioder og spesielt om vinteren. Dette kan en vannlekkasje fort bli omfattende og kostbare. Vårt råd er derfor å komme seg på hytta så snart som mulig dersom vannet ikke er avstengt, og man er litt usikker på hvordan tilstanden er.

Men vannskader kan forhindres med noen enkle tiltak. Her er våre åtte tips for hvordan du kan beskytte deg mot vannskader i vinter.

  1. Steng hovedkrana før du forlater hytta og tøm rørene. Dette bør du også gjøre om du reiser bort noen dager fra boligen eller leiligheten.
  2. Lukk alle vinduer og  lufteventiler.
  3. Fyll sluk, vannlåser og toalettskål med frostvæske. Dette hindrer at vannlås og sluk fryser og blir ødelagt.
  4. Ha nok varme (over 10 grader) i alle rom der det er vannrør og andre vanntilkoblinger.
  5. Plasser aldri rør, sanitærutstyr mot yttervegger, gulv eller tak.
  6. Ta en sjekk i takrenner og taknedløp og fjern løv og kvister. Kontroller også at dreneringen er i orden. Sjekk at eventuelt overfallsvann renner vekk fra huset eller hytta.
  7. Skadedyrbekjemperne venter rotteinvasjon i norske bolighus i høst. Rottene trekker inn i kulda, og med rundt tre rotter per nordmann, kan mange få besøk. Det er mye man kan gjøre selv for å holde inntrengerne ute. Tiltak som iverksettes i år kan minke neste års bestand, og derfor er det viktig å gjøre noe nå.
  8. Hold orden på veden, søppel, rot og rask. Sørg for at det er tett under bordkledningen. Det er alfa og omega nå i høst.

 

 

 

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.