Fem tips for å unngå brann i jula

Dessverre er det mange kommer til å oppleve brann i løpet av jule- og nyttårshelga. Normalt er desember og januar de mest brannfarlige månedene. Det er stor aktivitet i de tusen hjem med økt bruk av levende lys, peiskos, elektriske apparater og fyrverkeri. Med enkle tiltak kan du forebygge brann. Vi gir deg fem tips.

1. Slukk levende lys
Levende lys gjør det ekstra hyggelig – men er også en av de vanligste årsakene til brann. Slokk derfor alltid lysene før rommet forlates. Ikke plasser mange lys inntil hverandre. Blir det skikkelig varmt kan lysene smelte og antenne. Åpent bål passer ikke inne i boligen.

2. Slå av elektrisk lysutstyr
Stol ikke på alt det elektriske lysutstyret vi tar i bruk i jula. Slå av juletrebelysningen om natten og når du forlater huset.

3. Bruk seriekoblede røykvarslere
Sørg for å få på plass seriekoblede røykvarslere. Det gir varsel i hele boligen uavhengig av i hvilket rom det er røykutvikling i. Husk uansett å bytte batteri i røykvarslerne hvis det ikke er gjort allerede.

4. Sjekk at brannslokningsapparatet er i orden
Slokkeutstyret må selvsagt være i orden og plassert slik at det er lett tilgjengelig hvis det blir behov for det. Et ekstra hett tips er slokkeskum: Det er en liten sprayboks-lignende minislokker, som er enkel å bruke og koster under 200-lappen. Mange branner starter på komfyren, en boks med slokkeskum plassert i nærheten gjør det enkelt å slokke brannen før den smitter til kjøkkenvifta.

5. Ha en brannøvelse hjemme
Tenk igjennom hva som kan gå galt – før det skjer. Er det  rømningsveier fra alle soverom? Sørg for å ha brannstige eller branntau til å komme ut av vinduet fra. Vet alle i familien hva de skal gjøre om det brenner? Hvor skal dere møtes utenfor? Hvert sekund teller om huset ditt brenner… Vi har jevnlige brannøvelser på skole og jobb, men det er langt mindre vanlig å ha slike øvelser hjemme.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.