Hvordan velge rett utdanning?

Har du tenkt over hva du skal bli? Utdannings- og yrkesvalget er nok det viktigste valget du kommer til å ta i løpet av livet. Jobben blir livet ditt og folkene rundt deg blir ofte dine nærmeste. Da er det viktig at man har tatt et godt valg man trives med. Om ikke kan det ta lang tid å ombestemme seg.

Vi var i går representert under Yrkes- og Utdanningsmessen på Frøya, der det kom ungdom fra Hitra, Snillfjord, Smøla og Frøya selv. Alle de håpefulle ungdommene i alderen 13-20 år kom til Frøya for å få inspirasjon og informasjon om hva de burde studere for å bli deres respektfulle yrkesvalg.

Nå har det seg ikke slik at alle vet hva de vil bli. Heldigvis holdes det slike messer som er virkelig med på å trigge valgene. Derfor kunne vi ikke unnlate å delta.

Vi rigga oss opp med stand og masse ”give-aways”. For å vise hvilken fremtidsrettet bank vi er laget vi en quiz på start.no, samt en QR-kode som ungdommen måtte scanne.  Slik kunne de ta quizen der og da på mobiltelefonene sine.

Dette ble en kjempehit, og prosentandelen av ungdom ute i havgapet som nå har QR-kode-leser på sin mobil, føyk til værs. Gøy. Alle som deltok fikk utdelt en kortholder.

Selvfølgelig var det ikke alle som var like interessert i å begynne i bankbransjen. Men vi spurte alle, og de som ville ha mer info, fikk mer info. Om hverdagen, mulighetene og hva som skal til av utdanning for å begynne i bankbransjen.

Vi holdte også et miniseminar på 25 minutter for spesielt interesserte. Der fikk de først info om konsernet i helhet. Og at vi er mye mer enn en bank. Mulighetene er store. Alt i fra de “vanlige” banktjenestene privat og bedrift, til eiendomsmegling, forsikringskonsulent, spesialrådgivning og investeringsekspert i for eksempel Odin-fondet, og også mulighetene for å komme seg i støtteavdelingene som får hjulene til å gå rundt.

Siden vi som deltok var finansrådgivere og megler, fikk de ekstra innblikk i hvordan livet som finansiell rådgiver og eiendomsmegler er, og hvilken utdanning som må til.

Bank

  • Standard minstekrav; bachelorgrad fra universitet eller høyskole. Egen bachelor og masterlinje på BI, Bank og Finans
  • Mange yrkesgrupper er representert; advokater, IT-ingeniører, siviløkonomer, markedsutdannede personer, med mer.
  • Autorisasjonsordningen for finansielle rådgivere – AFR – er et krav for alle rådgivere som håndterer personkunder fom 2010. Den som får jobb uten å ha denne må ta internt opplæringsløp med eksamener. Det kreves et år praksis før man kan autoriseres

Eiendomsmegling

  • Standard minstekrav; bachelorgrad fra universitet eller høyskole i enendomsmegling
  • Du kan også jobbe som eiendomsmegler hvis du er advokat eller jurist, men trenger da spesiell tillatelse til dette
  • Du trenger 2 år praksis for å ta autorisasjonsprøve for å bli godkjent eiendomsmegler.

Vi håper at ungdommen benyttet denne dagen godt. Vært aktiv rundt om på standområdet og stilt spørsmål utstillere av interesse. Hvem vet, kanskje denne dagen ble et vendepunkt og en oppdagelse for enkelte ungdom.

Hvilken utdanning skal du velge? Og hvilket yrke ønsker du?