Ta grep om økonomien

Gjennom januar får du oversikter og årsoppgaver fra alle banker og kortselskap du bruker. Dette er en flott anledning til å ta en gjennomgang. Har du spart opp penger gjennom det siste året, eller er kontoen litt tommere enn når 2011 startet?

Aldri har informasjonen om din økonomi vært mer tilgjengelig enn nå. Du kan enkelt hente ut tidligere årsoppgaver fra banken i nettbanken, og gjennom det se om status er endret.

Sparingen din er ganske enkelt reduksjonen i lån, sparing i spareavtaler og økt saldo på dine konti. Sammenhold dette med informasjon om gjeld på eksempelvis kredittkort. Har du kjøpt eksempelvis bil eller bolig, så må du også hensynta verdien du har lagt i dem.

Stemmer utviklingen med din følelse av hvor mye du har spart?

Deretter ser du på om denne sparingen er like stor som din målsetning for sparing. Vil du nå dine mål med sparetakten din i 2011, eller må du gjøre noe?

Neste trinn er å kikke på noen kontoutskrifter. Bare med en enkel gjennomgang vil du raskt se hva som er de viktigste utgiftene for deg. Noen enkle grep kan frigjøre tusenvis av kroner. Vi pleier å oppfordre kundene til å se på hvor stor andel av matutgiftene som er i kiosk, kafe, og restaurant, og hvor mange som er i dagligvarebutikk. Ofte vil overraskende mye penger være brukt på matutgifter som egentlig ikke har gitt særlig mye glede. Et annet tips er å se på hvor mange ganger i uka du handler. Vi ser at de som handler daglig eller hyppigere har et forbruksnivå som ligger mer enn 20 % høyere enn de som har planlagt dagligvareinnkjøpene og handler dagligvarer en til to dager i uka.

Vi har utviklet budsjettmodell på nett, og kan i en årlig oppfølgingssamtale med din rådgiver også  hjelpe deg med en gjennomgang av mulighetene i din økonomi. Kanskje vi sammen kan bringe deg litt nærmere dine sparemål.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.