Lader du mobilen om natta?

Hver dag bruker vi mange apparater som trenger strøm. Mange av oss lader både telefon og bærbar PC daglig – vær obs på brannfaren knyttet til ladning

Prøv å kjenne på en lader som har stått i stikkontakten en stund – du vil bli overrasket over hvor varm den er. Mange lader mobilen om natta ved siden av senga. Det er stor sannsynlighet at noe faller ned på laderen – en sokk, teppe eller avis. Ladere er små og ser ufarlige ut. De kan likevel forårsake stor skade og tap av liv. Ladere som går varm kan ta fyr i underlaget – og boligbrann er da et faktum.

Les også: Åtte tips som forebygger skade, reduserer skadeomfang og redder liv

De fleste hjem har i dag et stort antall forskjellige ladere. Mobiltelefoner, PC, tannbørster og så videre som må lades. Mange branner skyldes feil ved elektriske produkter eller feil bruk av produktet. En viktig regel er at laderen kun skal stå i stikkontakten mens ladingen pågår – etterpå skal den tas ut.

Fem tips til bruk av ladere

  • Ikke lade om natta; hvis du må lade – bruk tidsur slik at det ikke lades hele natta
  • Ikke lade mobiltelefonen i senga
  • Ikke ha laderen liggende bak møbler eller i sofa/stoler
  • Bruk gjerne brannsikkert underlag
  • Bærbare datamaskiner skal ikke ligge i senga uten at man har PC-underlag

Bruk av elektriske apparater
Når kaffetrakteren, vannkokeren, brødristeren og andre elektriske apparater ikke er i bruk anbefales det at støpselet tas ut fra stikkontakten. Dette for å unngå at de trekker elektrisitet.

Tenk over hvordan du bruker elektriske apparater – hjemme og på jobb. Og neste gang du skal lade mobilen din – gjør du det mens du er våken og kan ha tilsyn med den!

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.