Reiseblogg: MOT og mening i Sør-Afrika

Nytt reisebrev fra vår banksjef på kundetur til Sør-Afrika! Gjengen har vært på besøk i en township og på et college sammen med MOT.

Dagen startet med MOT
Dagen etter Kapppunktetet og sightseeing på den sydlige delen av Sør-Afrika, tilbrakte vi sammen med MOT på et college og en township i Gugulethu. Townships kan karakteriseres som urbane bosetninger hvor fattigdommen ofte er stor.

Det var utrolig givende å få treffe unge mennesker som studerer ved Gugulethus college. De unge her bor i townshipen, og takket være utdannelsen de får på skolen, kan de danne grunnlaget for en god fremtid for seg selv. Skolen er også en av flere MOT-skoler i Sør-Afrika. MOT er en norsk stiftelse som ble dannet av Atle Vårvik og Johan Olav Koss i 1997. 23 årsverk i MOT organiserer 3700 medarbeidere som driver MOT-arbeide i lokalsamfunn flere steder rundt i verden.

Vi fikk være med på et MOT-foredrag, hvor noen av oss deltok i rollespill om mot og selvfølelse sammen med ungdommene fra townshipen. MOTs program handler om å bevisstgjøre ungdom, ta egne valg og ta vare på hverandre. På skolen i Gugulethu fikk vi absolutt se at SpareBank 1 SMNs engasjement i MOT nytter.

Sterke inntrykk
Etter dette dro vi inn i townshipen. Møtet med ekstrem fattigdom ble en sterk opplevelse for oss. Vi ble på forhånd oppfordret til å kjøpe suvernirer, kunst og produkter som blir solgt inne i området, fremfor å gi gaver og penger. Det ble krevende. Det var fristende å gi fra seg sekker, klær og penger. Særlig da det kom ei varmt lita barnehånd som ville leie oss. Barbeinte barn, uten skikkelige klær, hoppet rundt oss blant glassbiter, søppel og løshunder. Da gjør vi oss en del tanker om hvor priviligert vi er.

Vi spiste lunsj i townshipen. Fyrverkeriet Mama-Sheila vartet oss opp med fantastisk god afrikansk mat – blant annet antilope og struts – akkompagnert av afrikanse rytmer fremført av gutter fra townshipen. På denne måten har disse guttene skapt seg et musikalt levebrød for seg og familien.  Alle deltagerne på de to bankturene til Sør-Afrika oppfordres til å donere penger til MOT sitt arbeid i Sør-Afrika. Banken dobler deretter beløpet som blir donert fra kundene som deltar på kundeturen, og donerer dette beløpet til MOT Sør-Afrika for videre arbeid.

Dagen etter gikk turen til Table Mountain og en del attraksjoner i Cape Town sentrum. Majestetiske Table Mountain rager 1 086 meter over havet rett bak Cape Town by, hvor toppen av fjellet danner et 3 km langt platå. Fjellområdet er kjent for sin rike flora og fantastiske utsikt over Kappstaden, eller Mother City som den også kalles.

Vi tilbyr regelmessig kundeturer for våre kunder. Abonner på vårt nyhetsbrev for å få vite om neste kundetur.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.