Båtsesongen er i gang – tyvene også

Ved utgangen av april – før båtsesongen er ordentlig i gang – var det allerede registret 155 tyverier av båtmotorer. Vi merker også dette godt. Nå får vi inn meldinger om slike tyverier hver eneste dag.

Politiet forteller at det er profesjonelle bander som står bak de fleste tyveriene. Det betyr igjen at båteiere og havneansvarlige må tenke gjennom hvordan båtene kan beskyttes.

Hva kan båteier gjøre?

  1. Båter og motorer må sikkerhetsmerkes. Når eiendelene er merket med Securemark, vil det være vanskeligere å selge utstyret – og enklere å få det tilbake.
  2. Husk å ta bilder av båt og motor slik at du letter politiets arbeid med gjenfinning etter et tyveri.
  3. Båter og dyre motorer bør merkes med gjenfinningsutstyr, for eksempel med Guard Systems. Dette bedrer muligheten til å gjenfinne eiendeler før de forsvinner ut av landet.
  4. Båten er spesielt tyveriutsatt når den står klar for transport på hengeren. Sørg for at uvedkommende ikke kan kjøre av gårde med båten.

Båteiere må kreve bedre vakthold i båthavnene
I en skadesak vi hadde nylig kom det fram at det organiserte vaktholdet i den aktuelle båthavna ikke startet før etter 15. mai. Dette er det selvsagt enkelt for de kriminelle å finne ut av, noe de kriminelle utnytter.

Havner og opplag må derfor sikres på tilfredsstillende måte hele året.  Med økt risiko bør havn og opplag sikres med overvåkningskamera. Haller for innendørs lagring av båter og motorer bør sikres med innbruddsalarm.

Vi oppfordrer alle båteiere til å benytte havner og opplag med gode sikkerhetsløsninger.

Kan bli dyrt å ikke sikre båten
Uansett hvilken forsikringsdekning du har på båten din vil skader koste. Alle må betale en egenandel ved skade, og har er ikke båten og motor sikret i henhold til sikkerhetsforskriftene  kan erstatningen i henhold til forsikringsavtalen settes ned eller falle bort. Det er viktig at du som båteier vet hvilke sikkerhetsforskrifter som gjelder.

I 2011 forsvant 943 båtmotorer fra norske havner.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.