Har du fått uønsket reisefølge hjem fra varmere strøk?

Stadig flere uheldige kunder melder fra til oss om at de har fått problem med skadedyr, og ofte er det veggedyr. De har som regel blitt med hjem fra ferieturen i syden.

Slik ser du om du har fått veggdyr
Det kan ta flere måneder før du oppdager at du har fått besøk av de ubudne gjestene. De bor i madrassen eller i sprekker i veggene i soverommet. Problemet kjennes først når de er blitt mange nok.

Veggedyrene holder seg i skjul på dagtid, og kryper først fram når det er blitt mørkt.  Da mesker de seg med ditt blod om natten. Etter noen dager begynner man gjerne å klø på det som i første omgang kan se ut som et myggstikk.

Hvordan bli kvitt veggdyrene hjemme?
Har man først fått veggedyr i huset, kan det være vanskelig å bli kvitt dem på egenhånd. Ofte må husverten søke hjelp hos et skadesaneringsselskap.

SpareBank 1 benytter ofte Anticimex til denne oppgaven. Saneringen av en villa kan koste opp til 15 000 kroner. Tidligere ble det brukt ulike sprøytemidler for å bli kvitt plageåndene, nå er det vanligere å bruke kuldebehandling eller varm damp.  Seng, sengetøy og tekstiler saneres ved å plassere disse på fryselager noen dager.

Hvordan hindre at du får med deg ubudne gjester hjem fra ferieturen?
Det kan være vanskelig å sikre seg mot å få med dette reisefølget hjem fra sydenturen, men det er noen få ting du kan gjøre:

  1. Sjekk hva andre gjester har skrevet om hotellet på for eksempel Tripadvisor. Er det lagt ut noen meldinger om plagsomme skadedyr på det hotellet du skal bo på?
  2. Kontroller rommet før du begynner å bruke det. Se etter mørke ekskrementflekker oppunder sengebunnen.
  3. Reis med hard plastkoffert og ha klærne dine i lukket koffert på rommet. Er du redd for at du har fått veggdyrene med deg hjem, kan det være lurt å plassere klærne i fryseren noen dager.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.