Sjekkliste for deg som er flyttet hjemmefra

Når du starter studiene er det nødvendig å ta noen grep om økonomien. Fremdeles er det økonomiske bildet for de fleste ganske enkelt og oversiktlig, og de vanene du legger deg til nå vil være med deg resten av livet. Bruk derfor anledningen til å ta grep om økonomien.

1. Sett opp budsjett
For det første bør du sette opp et budsjett. Studentøkonomien er stram, og det å danne seg et bilde av handlingsrom og behov for ekstrainntekter tidlig kan spare deg for en tung desember måned. Med budsjettappen vår til iPhone eller vår budsjettmal for Word så blir jobben med å sette opp budsjett enklere.

2. Ta en gjennomgang av forsikringene dine
Sammen med foreldrene dine bør du ta en gjennomgang av forsikringene de har. Sjekk ut om du fortsatt er omfattet av innboforsikring og reiseforsikring. Skulle noe skje så kan tapet av pc, verdisaker eller bøker gjøre tunge innhugg i økonomien, så disse to er viktig å ha på plass.

En ting det er tungt å tenke på, men som også får store konsekvenser for noen unge er uførhet. Som ung er konsekvensen av uførhet store. Du har ingen dekning gjennom arbeidsgiver, og har heller ikke tjent opp rettigheter i folketrygden. Dette gjør at du vil få en svært trang økonomi resten av livet om noe skulle skje. En uføreforsikring er relativt rimelig når du er ung, og det er kanskje også noe dine foreldre eller andre vil være villig til å hjelpe deg med å betale.

3. Lev studentlivet, men gjør bevisste prioriteringer
Av mer hverdagslige råd så er det viktigste at man tar seg råd til å leve studentlivet, men at man også har en bevisst prioritering av hva man ønsker å bruke penger på. Kaffebarene og kantina gjør fort små innhugg i lommeboka, og nesten umerkelig vil disse innhuggene spise opp muligheten til å unne seg andre opplevelser som kanskje oppleves som viktigere.

Bruker du noen timer på å lage deg en liten plan, og sjekke ut disse punktene så kan du selv ta styringen, og få et enda bedre og mer bekymringsløst studentliv!

Har du noen spørsmål eller trenger du noen råd og tips? Ta kontakt med oss i kommentarfeltet under, på et av våre kontorer, via smn.no eller ring 07300 så vil vi kunne gi deg gode råd og tips.

 

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.