Hvordan kan man lære barna sparing tidlig?

Mange foreldre lurer på når de skal begynne å lære barna om sparing. Rådet vårt er å begynne så snart barnet forstår tall og kan telle – men spar til noe barnet ønsker seg, og ha en kort tidshorisont på sparingen.

Barn på for eksempel 4 år kan godt oppmuntres til å spare, men sparetiden bør være superkort – som fra den ene dagen til den andre.

En sparegris eller annet fast sted å oppbevare pengene vil være med på å gjøre sparing konkret og forståelig for de minste. Da vil barnet også forstå at penger ikke kan brukes flere ganger. Når barnet er gammelt nok til å få mobiltelefon, kan en lommepenge-app erstatte sparegrisen.

Spar til det barnet ønsker seg
Sparing med lang horisont trenger ikke barna å involveres i før de er større og kan forstå betydningen. Det er ikke motiverende for et lite barn å spare til noe som tar lang tid eller noe som de voksne mener er viktig.

Det viktigste er at barna lærer å spare, og vi voksne må holde oss unna å bestemme hva som skal være «spareverdig». La gå om det er godteri eller «unødvendige» leker den første tiden.

Begynn med kort tidshorisont
Små barn lærer best når belønningen kommer raskt. Da kan én dag eller noen få dager være nok for å lære hva sparing innebærer. Etter hvert som barnet blir eldre, økes sparetiden gradvis. En ti-tolvåring kan for eksempel spare til ny sykkel gjennom vinteren og kjøpe den til våren.

Hold oversikt over sparing og lommepenger med lommepengeappen.

Gi en merkbar gevinst når barnet sparer
For å øke lysten til sparing, kan det være lurt å vise at jo lenger barnet sparer og venter med å bruke pengene, jo flere penger får barnet. Det kan også være smart at foreldrene bidrar med en del av kjøpsbeløpet. Dette er god motivasjon til å spare.

I banken ser vi at sparing i ung alder gir gode økonomivaner, selv om pengene kommer fra foreldrene.

Se også: Lommepengekortet – bankkort for barn

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.