Aksjer, kosthold og barneoppdragelse

Mediene sjokkerer daglig sitt publikum med ”nyheter” om aksjekjøp, barneoppdragelse, kosthold og så videre. Oppskriften er enkel; en ekspert uttaler seg om noe dagsaktuelt og så er det bare å sette i gang med spissformuleringen. Det trasige er at mange av disse ekspertrådene burde vært forbeholdt ekspertlesere.

På et temamøte som ble avholdt 08.11.2012 ble aksjefondssparing tematisert av Odin Fondsforvaltning. Odins representant konkluderte med at aksjer – i et historisk perspektiv – nå handles relativt billig. Følgende spørsmål dukket opp fra salen: ”Hvordan skal vi som ikke er fagfolk forholde oss til all informasjonen som flommer over oss – det være seg artikler i aviser, ekspertkommentarer på nett og så videre… Hva er riktig informasjon?”

Spørsmålet ble stilt ”rett fra levra” og er meget relevant. For undertegnede som har syslet med finans i noen år er saken klar, men jeg kjenner meg igjen i temaet ”hvilke eksperter skal man tro på”.

Når man ser til tema som kosthold og barneoppdragelse kan jeg som ”bruker” av informasjonen kjenne forvirringen sige på dersom all info skal tas i betraktning og legges til grunn. Eksempelvis ville matfatet en uke inkludere store mengder fett, den neste uken er fettet kastet og erstattet med bambusskudd og andre eksotiske rotvekster. Barneoppdragelse etter innfallsmetoden ville gitt barn som en kveld må skrike seg i søvn og påfølgende kveld må samme barnet finne seg i å bli dullet med til det sovner (av overstimulering) i mors fang.

Hvor mange aviser ville blitt solgt med følgende overskrifter:

 • Trening og kosthold: ”Ekspertisen avslører at trening er godt for deg; Personer som trener går ned i vekt, får mer energi og har generelt et bedre liv”.
 • Barneoppdragelse: ”Eksepertisen sier at barn har godt av kjærlige foreldre som med sunt bondevett posjonerer ris og ros, lærer barnet god folkeskikk, som evner å sette grenser og som bryr seg om sine unge håpefulle”.
 • Aksjer: ”Ekspert sier at aksjekursene generelt vil være høyere om 20 år enn hva de er i dag. Eksperten mener også at aksjer vil gi høyere avkastning enn bankinnskudd”

Mine råd
Det hadde vært morsomt å uttale seg om kosthold og barneoppdragelse, men vi får nøye oss med å kommentere aksjetemaet:

Generelt om aksjer:

 1. Aksjer har over tid gitt bedre avkastning enn bankinnskudd. Høyere risiko = høyere avkastning.
 2. Avkastningen har vært løftet til vanvittige nivåer dersom man har kjøpt billig og solgt dyrt. Men dette er stor kunst og praksisen er generelt sett ikke gjennomførbar for folk flest.
 3. Ref. pkt nr 1 gir aksjer høyere risiko enn bankinnskudd. Aksjekursen følger ikke alltid logiske veier men over tid så har avkastningen generelt sett i aksjemarkedet vært bedre  relativ til eksempelvis bankinnskudd.

Generelt til investorer:

 1. Tidshorisont og risikoprofil er avgjørende for vårt råd til den enkelte kunde – bruk rådgiver!
 2. Aksjefond er ikke egnet til kortsiktig gambling. Tenk minst 5 år når du investerer, dersom du har kortere tidshorisont må du redusere din aksjeeksponering.
 3. Dersom du er utrygg på markedet bør du gå gradvis inn (like viktig er det å gå gradvis ut). Dette vil redusere din risiko ved at du får spredt din inngang (og utgang) på flere kursnivåer, altså unngår du å kjøpe på det dyreste tidspunktet.

Generelle råd til sparere:

 1. Sparing er  undervurdert. Skattefordeler, ”mange bekker små” etc vil over tid gi deg frihet til å gjøre hva du vil (jada jada selvfølgelig innen visse rammer).
 2. Sparing i aksjefond er meget gunstig da man over tid vil kunne oppnå bedre avkastning enn markedet i samme periode. Ved å jevnlig kjøpe aksjer vil du i dårlige perioder kjøpe flere aksjer, og i gode perioder kjøpe færre. Altså kjøper du mer når markedet er billig.
 3. Du skal ikke selge dersom du ikke trenger pengene nå eller i nær fremtid. Dersom du skal gå av med pensjon om 30 år vil du møte utfordringer dersom du kjøper og selger underveis Forventet avkastning i aksjemarkedet er ca 7-9%, noe som baserer seg på opp- og nedganger. Det holder for folk flest.

Lykke til med helsa, barneoppdragelsen og sparingen!

Vi gjør oppmerksom på at historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidig avkastning.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.