La asken stå – gjerne i ei uke

Vi er nå i en tid av året hvor det fyres mye med ved. Og ovnen må tømmes for aske. Det er viktig å være forsiktig med hvordan vi oppbevarer asken. Anbefalinger fra brannvesenet er at asken legges i ei sinkbøtte og at den står ute – på avstand fra bygninger – i flere døgn før det kastes i søpla. Gjerne i ei hel uke!

Det er viktig å være forsiktig med forbrenningsrester fra ovnen. Er det bare støv så kan du føle deg ganske trygg, Men er det større kullklumper i det, må du være forsiktig. Det kan være glør inne i dem uten at man ser det. Blir dette tilført luft, kan det gå virkelig galt. Du kan lese brannvesnets fyringsstips på brannvesnet.no.

Husk at det gjerne er enkle ting i hverdagen som kan redusere faren for brann og skadeomfanget hvis ulykken allikevel skulle skje. Under kan du lese 10 tips for å unngå brann.


10 andre tips for å unngå brann

  1. Forlat aldri rom med stearinlys tent
  2. Røyk aldri på senga
  3. Varm aske må fuktes og oppbevares brannsikkert før det kastes
  4. Kontroller røykvarslerne jevnlig og at brannslukningsutstyr er lett tilgjengelig og i god stand
  5. Vær sikker på at utstyr, ildsteder og piper er i forskriftsmessig stand. Kast gammelt elektrisk utstyr og slitte ledninger og reparer defekte ildsteder og piper.
  6. Husk å slå av kokeplater. Trekk ut kontakten av kaffetrakter/styrkejern når disse ikke er i bruk. Slå av TVen med hovedbryteren, ikke bare fjernkontrollen.
  7. Varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare.
  8. Ikke bruk sterkere lamper i lysarmatur enn det som er anbefalt fra produsenten. Lampeskjermer som blir mørke er et tegn på for høy wattstyrke på lampen.
  9. Ikke belast den enkelte stikkontakt med for mange apparater.
  10. Ikke bruk vaskemaskin/tørketrommel og oppvaskmaskin når du sover eller er ute av huset.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.