Siste sjanse til å redusere skatten

Mange tenker først på skatt når selvangivelsen kommer. I dette innlegget viser jeg noen små enkle grep som gjør at du kan redusere eller utsette skatten din – men da må du forte deg.

1. Dersom du forventer lavere inntekt i 2013, vurder å flytte noe av inntektene til neste år
Dersom du er så heldig å få bonus, eller har store ekstra inntekter i år så kan du vurdere om noe av inntektene bør flyttes til neste år. Dette er aktuelt for deg som forventer lavere inntekt neste år, og som på denne måten kan redusere toppskatten. Innslagspunktene for toppskatt er i 2012 på 490.000 på trinn 1 og 796.400 på trinn 2.

2. Benytt deg av BSU – uslåelig avkastning
For de som er under 34 år, og har skattbar inntekt er fordelene ved BSU velkjent. Skulle du fremdeles ha ubrukt sparemulighet så er det bare å forte seg. Renten er god, og skattefradraget på 20% av sparebeløpet gjør at avkastningen er uslåelig. Samtidig er det faktisk mange som ikke får fylt opp sparingen. Ved å ønske deg bidrag til BSU kontoen i julegave får du en gave som i tillegg gir deg skattefordel.

3. Overfør arv gradvis, og reduser arveavgiften
Visste du ellers at det er mulig å overføre et halvt grunnbeløp (nesten 40.000) til hver av arvingene dine hvert år uten at det spiser av fribeløpet for arveavgift ? På den måten kan du med litt planlegging overføre betydelige beløp, og samtidig redusere arveavgiften. Har du formue over fribeløpet for formueskatt oppnår du samtidig selv en skattereduksjon ved å gi bort penger før årsskiftet. Hvis du ønsker det kan vi i banken også hjelpe deg med å gjøre en slik fast overføring om til en mulighet til å komme inn i boligmarkedet gjennom produktet Starthjelp.

4. Skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner
Gir du gaver til frivillige organisasjoner? Sjekk om organisasjonen er registrert på skatteetaten.no/frivillige for å se om du kan få fradrag. Pass i så fall på dokumentasjon for gaven din. Fradraget gis på samlet gavebeløp på inntil 12.000 kroner, og utgjør maksimalt 3.360 kroner i redusert skatt.

5. Husk 12 måneders regelen for å unngå gevinstskatt på boligsalg
Pass deg for gevinstskatt på boligsalg. Eier du bolig som du selv ikke bebor, eller skal du flytte fra boligen din, må du passe på at du overholder 12 måneders regelen. Har du ikke bodd i boligen minst 12 av de siste 24 månedene så må du skatte på verdiøkningen. Dersom du eier bolig sammen med dine barn, så kontakt gjerne oss i banken for å se på løsninger for overføring av eierskapet.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.