10 spørsmål og svar om Java og BankID

De siste ukene har vært mye Javatrøbbel for norske bankkunder. Mange har ringt oss fra morgen til kveld med spørsmål om Java, BankID og nettbank. Her får du svar på de 10 viktigste spørsmålene som har kommet inn til våre kundesentre den siste uken.

1. Hvordan installere Java?

YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

Har du en annen nettleser, kan du lese denne veiledningen – PDF (373.7K)

2. Hvordan avinstallere Java?

YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

3. Hvordan sjekke om du har siste versjon av Java?
Du kan sjekke om du har siste versjon av Java, ved å gå inn på Java.com. Inne på denne siden klikker du på “Verify Java Version”.

4. Er nettbanken sikker å bruke?
Ja, nettbanken er sikker å bruke. Den har mange lag med sikkerhet som forhindrer at kundene blir svindlet. Sårbarheter vil dukke opp i mange programmer, ikke bare Java, så for å være på den sikre siden bør man alltid ha siste versjon av alle programmer og antivirusprogrammer.

5. Hva er vårt viktigste råd til deg som nettbankbruker?
Det viktigste rådet er å holde all programvare på maskinen din oppdatert. Det er ikke bare Java som har svakheter, men også andre programmer kan ha sårbarheter som kriminelle kan utnytte. Sørg derfor for å alltid ha siste versjoner av all programvare.

Vi anbefaler spesielt å sørge for at operativsystemet ditt (Microsoft, Linux, Mac), nettlesere (programmet du bruker for å være på internett som for eksempel Internet Explorer, Safari, Firefox, Opera osv), Java og Adobeprogramvare holdes oppdatert.

Du kan sjekke om du har sårbar programvare på PC-en din ved å kjøre en sårbarhetssjekk av programmene. Det gjør du her.

6. Når kommer en alternativ innlogging til nettbanken?
Java er ikke hellig for oss. Banknæringen ser nå på alternative løsninger. I dag tilbyr vi også pålogging uten Java (passord og engangskoder). I tillegg kan du bruke BankID på mobil (det er også Javafritt). 

7. Hvilke teleoperatører tilbyr BankID på mobil?
BankID på mobil bruker ikke Java. Alle teleoperatører kan tilby dette, men foreløpig er det kun Telenor, Djuice, Talkmore, Hello Norway og Phonero som tilbyr denne fantastiske tjenesten.  Er du kunde hos en annen teleoperatør, bør du sende dem en mail og spørre hvorfor de ikke tilbyr dette. Les mer her.

8. Hva er Java?
Java er et “program” som fungerer på mange operativsystemer (for eksempel Windows, Linux og Mac ). Når du laster ned Java, blir det mulig å bruker andre programmer eller løsninger som for eksempel BankID.

9. Hvorfor bruker bankene Java?
Da BankID ble utviklet tidlig på 2000-tallet var Java en god løsning for å lage sikre løsninger for alle operativsystemer. Java er ikke hellig for oss. Banknæringen ser nå på alternative løsninger.

10. Hvorfor varsler nasjonale sikkerhetsmyndigheter når det er en sårbarhet i Java?
Det blir løpende rapportert og tettet hull i programvare. Myndighetene varsler normalt om de sårbarhetene som det ikke ennå finnes sikkerhetsoppdateringer for og som det samtidig er kjent at blir utnyttet av kriminelle aktører eller andre aktører med ondsinnede hensikter. Vanligvis vil Oracle og andre leverandører av programvare prioritere arbeidet med å lage sikkerhetsoppdateringer som gjør det mulig for deg å tette sikkerhetshullet så raskt som mulig.

Har du andre spørsmål? Ta kontakt med oss :)

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.