Slik passer du på at personopplysningene dine ikke blir misbrukt

Mandag 28. januar markers den internasjonale personverndagen. Hva betyr det at myndigheter, bedrifter og organisasjoner har personvern på agendaen? Hvorfor er personvern viktig for deg?

Du oppgir personopplysninger mange plasser
Du er helt sikkert mer på nett i dag enn bare for få år siden. Du har garantert nettbank, handler kanskje på nett, bruker Facebook, bestiller reiser, leser nettaviser, sender e-post og sånn.

Du legger med andre ord igjen en del informasjon om deg selv ganske mange plasser. For at opplysninger om deg ikke skal komme på ville veier og kanskje kunne misbrukes, er du helt avhengig av at bedrifter og organisasjoner som du er i kontakt med – er opptatt av personvern og har et godt grep om hvordan de behandler dine personopplysninger.

Men det er også viktig at du tenker deg om når du gir fra deg personopplysninger og vet hva du skal være oppmerksom på eller gjøre.

Du skal vite hvordan opplysningene brukes
Personvern handler om retten til å vite hvordan dine personopplysninger lagres og brukes.  Og skal opplysningene brukes på en eller annen måte – av en bedrift eller organisasjon, skal du være med på samtykke i måten opplysningene skal brukes på.

Du kan kreve:

  • Å få se opplysningene bedrifter/organisasjoner har lagret om deg
  • At opplysninger om deg som er gale blir rettet opp
  • Ar opplysninger om deg som ikke lenger er nødvendige blir slettet
  • At informasjon om behandling av opplysninger om deg er mulig å forstå
  • Å få informasjon om hva opplysninger om deg brukes til og hvem som kan se dem

Du bør gjøre:

  • Være bevisst når du gir fra deg personopplysninger
  • Ikke gi fra deg flere opplysninger enn nødvendig
  • Sette deg inn i brukervilkår/personvernvilkår

Hvordan er det med personvern i bankene?
Bankene er avhengig av å få personopplysninger om deg når du blir bankkunde, når du oppretter kontoer, får lån eller skal forsikre deg.

I Norge får ikke banker drive sin virksomhet, hvis de ikke følger personopplysningsloven og personopplysningsforskriften.

Sjekk hvordan SpareBank 1 behandler dine personopplysninger

Hva med Facebook – noe å tenke på der?

  • Husk at i Facebook er standardvalget i profilen din er åpen for alle. Dette gjelder status, bilder, innlegg, biografi, familie og sivilstand – her bør du være klar på hva du vil vise hvem.
  • Du endrer sikkerhets- og personverninnstillinger under ”Personvernopplysninger”, som du finner under ”Kontoinnstillinger”.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.