Ukepenger, kinopenger, turpenger? Bankkort for barn.

Lommepengekortet er et bankkort spesielt tilpasset barn, med flere sikkerhetselement enn vanlig bankkort.

Økende kortbruk betyr gjerne mindre kontanter i lommeboken, noe som kan gi foreldre en utfordring når barna skal få lommepenger eller sendes et ærend i matbutikken. Med bankkort for barn kan foreldre sette pengene direkte inn på en konto i banken i stedet for å gi barna pengene i hånda. Kortet kan så brukes i butikk og minibank, akkurat som et vanlig bankkort. Foreldre får dermed mindre behov for kontanter, og kan samtidig lære barnet bruk av kort i trygge omgivelser.

Bruk av bankkort krever trening hos et barn. Barnet må forstå at kortet kan gå tomt, og hvordan penger går ut og inn på konto. Det er viktig at de voksne tar aktivt ansvar for denne læringen. Sammen med organisasjonen Barnevakten har vi utviklet en samtaleguide som kan hjelpe deg å snakke med barn om penger og kortbruk.

Før lanseringen av bankkort for barn var vi i dialog med Forbrukerombudet om vilkårene for bruk av kortet. Et av hovedpunktene var hva som skjer ved eventuelt misbruk. Vi har tilpasset kortet til målgruppen og satt grensen ved forsettlighet, det vil si at noen med viten og vilje går inn for å lure banken. I tillegg kan ikke kortet overdras, og det er satt en grense på hvor mye en kan bruke i uka. Se komplett info her.

Så hvordan holder dere oversikten?

Dersom barnet har egen mobil, kan barnet sjekke saldo via SMS helt gratis. Tjenesten må settes opp på barnets mobil – les her hvordan du gjør dette. Saldo kan også sjekkes i minibank.

Foreldre kan følge med på saldo og transaksjoner i nettbank og mobilbank. Dere bestemmer selv hvor mye penger det skal stå på kontoen, og hvor ofte dere vil overføre penger til barnet. Overføring kan også gjøres via SMS.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.