Er du sjef over din egen økonomi?

Det er de små valgene vi gjør hver dag som gradvis former vår økonomi. Nesten umerkelig foretar vi hver eneste dag prioriteringer som påvirker vårt handlingsrom. Kjøpe lunsj eller ta med matpakke? Kontorkaffe eller et pappbeger på veien? Småinnkjøp eller handleliste?

Utfordringen for flere, inkludert meg selv, er nok at hver for seg så fremstår disse enkeltvalgene som ubetydelige. Det som allikevel er realiteten er at det er summen av disse valgene som vil være med på å bestemme om vi faktisk har handlingsrom til å gjøre de tingene vi virkelig mener er viktig.

For å gi eksempel på hvordan små valg kan ha effekt på din privatøkonomi så vil jeg vise noen regneeksempler. Dette kan kanskje være med på å påvirke valget ditt neste gang du står i kø på kaffebaren, eller før du vurderer om du skal lage handleliste eller bare springe inn på butikken.

Den ene koppen med kaffen du unner deg i løpet av dagen koster bare 30 kroner. Men, det blir faktisk ca 7.000 kroner per år, og ca 280.000 kroner gjennom et arbeidsliv.

Hvis handlelisten sparer deg for 10% av matbudsjettet fordi den hjelper deg å unngå unødvendige eller dårlige impulskjøp, og at det i tillegg gjør at du handler på billigere butikker, så utgjør det for en gjennomsnittsperson ca 7.500 kroner per år, og ytterligere 300.000 på de samme 40 årene.

Hvis vi antar at pengene du sparer forrentes lik inflasjon, og at prisene følger inflasjonen så vil disse kaffekoppene og minuttene med planlegging kunne byttes inn i for eksempel en realisasjon av en drøm om en leilighet med et ekstra gjesterom.

Sett deg ned og vurder hva som er viktigst for deg. Det viktigste rådet er at du bør velge aktivt selv, og ikke la de daglige vanene ende opp med å gjøre valget for deg.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.