Slik kjøper du bolig

Boligkjøp er en av de største investeringene de fleste av oss gjør som privatpersoner. Hva bør man vite om markedet, reglene og farene – før man bestemmer seg for hvor man skal bo?

Hva har jeg råd til?

For å finne ut hvor mye du kan bruke på en ny bolig, må du få en oversikt over ditt forbruk i dag. Dette betyr at du bør lage deg et budsjett for inntektene og utgiftene dine.

Hvis du må låne penger til bolig, får du et finansieringsbevis fra din bank som beskriver hvor mye du kan låne. I henhold til norske lover må du ha også ha penger til 15% av boligens verdi selv.

Finn din bolig!

I skrivende stund er det 38.439 boliger til salgs i Norge på www.finn.no. Før du velger hvilken bolig du vil kjøpe, bør du spesifisere for deg selv, hvorfor du ønsker ny bolig. Det vil gjøre det lettere å velge riktig bolig i riktig område.

Det er dyrt å skifte bolig. Avgifter til staten som dokumentavgift og tinglysningsgebyr gjør at du bør velge en bolig du kan bo i en god stund.

Gå på visning!

På visningen møter du en megler, du får med deg salgsprospektet, og du blir oppfordret til å lese både dette, takst og andre dokumenter nøye. Rettspraksis viser at kjøper tillegges en vesentlig større undersøkelsesplikt enn de fleste er klar over.

Noter navnet ditt på visningslista, hvis du vil være med på budrunden.

Gi bud!

Finner du drømmeboligen – legg inn bud! Hvordan du gjør dette er beskrevet i salgsprospektet. Ikke legg inn høyere bud enn det banken din ga deg anledning til å låne. Megler sjekker alltid om finansieringen du beskriver stemmer med banken.

Vinner du budrunden, er boligen din. Du får da tilsendt akseptskriv og utkast til kontrakt. På kontraktmøtet møtes kjøper og selger, og det blir avtalt dato for overtakelse.

Overtakelse – du får nøklene

Dette er den formelle eiendomsoverdragelsen. En forutsetning for at du får nøklene, er at kjøpesum og omkostninger er innbetalt på meglerens klientkonto. Banken din ordner dette. Du får nøklene, og boligen er ditt ansvar. Dette er også den formelle eiendomsoverdragelsen.

Sjekk utvasking, tilbehør og tekniske innretninger på overtagelsen. Les av strømmen og meldt inn ny kunde til både nett – og kraftleverandør. Husk også å forsikre den nye boligen din.

Lykke til med din nye bolig!

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.