Martin Helseth

Tæl-profil: Martin Helseth

Martin Helseth mottok i 2012 Tæl-stipend for videre satsning mot verdenseliten i roing. Det er en oppgave attenåringen tar alvorlig, og gjør godt. Nå er vi inne i en ny søknadsperiode for Tæl-stipend.

Tæl handler om noe langt viktigere enn penger. Tæl handler om å ha mot til noe du ikke tør. Å klare det du ikke kan. Å ville det ingen andre makter. Å fortsette der andre stopper.

– Jeg går nå inn i mitt første år som senior og er helt avhengig av støtten for å kunne drive min satsning videre, sier Martin som ror for Aalesund roklub på Sørneset i Ålesund. – Stipendet har gått til å dekke reiseutgifter i forbindelse med samling og konkurranser i ett og et halvt år. Det har gjort det mulig for meg å trene så mye som jeg gjør uten å måtte jobbe ved siden av skolen.

For å nå mål, for å bli alt det du kan bli, for å oppnå det du kan – så kan være at man trenger litt økonomisk drahjelp. Derfor kan du søke om Tæl-stipend. Både enkeltpersoner, lag og foreninger kan få stipend. Søk støtte innen 31. august.

Martin Helseth med innsats på vannet

- Stipendet har gjort det lettere å sette roingen som øverste prioritet. Prestasjonsmessig har det siste året vært svært fremgangsrikt. Jeg har trent godt og opplever både fysisk og teknisk fremgang, forteller Martin.

Martin har tidligere vunnet nordisk mesterskap i singlesculler, og tatt en sterk 11. plass (av 32) i samme båtklasse i junior-VM i Bulgaria. Når årets Nordisk mesterskap ble avholdt nå i helgen som var, vant Martin både dobbeltsculler og dobbeltfirer og ble med det dobbelt nordisk seniormester i sin første sesong som senior roer. Alt tyder nå på at Martin blir tatt ut til U23 VM.

– De er fire 19 åringer som er kommet opp sammen fra juniorrekkene i fjor som alle gjør det veldig bra i år, men hvor Martin i all beskjedenhet har stukket seg ett lite hestehode foran de andre i gruppen, sier Kristoffer Hessen Sundet, klubbtrener i Aalesund Roklub. – Miljøet og trykket i gruppen er kjempebra, norsk rosport er iferd med å få en mye større bredde av aspirerende senior eliteroere enn hva vi har hatt på mange mange år.

Det er viktig for oss i banken at talenter som Martin kan utvikle seg til å bli alt de kan bli. Lokale talenter kan fort bli internasjonale stjerner og regionale superhelter. Slike som Martin er enestående forbilder for unge som bærer på en drøm, og derfor er det viktig at vi bygger oppunder en slik utvikling. Sammen får vi ting til å skje. Alt som er bra for lokalsamfunnet og regionen, det er bra for oss.

– Martin er nå på plass i Henley for å delta i Royal Henley. Første runde er nå på onsdag. Dette er trolig verdens mest prestisjetunge klubbregatta. Her er de nok mest med for å lære, men med litt flaks i trekningen kan de nå relativt langt, forteller Kristoffer.

Vi gratulerer med formidabel innsats så langt, og ønsker lykke til fremover. Vi følger stolt og nøye med.

– Jeg er motivert til å satse videre som senior og representere Aalesunds roklub i kommende internasjonale og nasjonale konkurranser. Jeg har satt meg høye mål og er villig til å ofre mye for å nå disse, sier Martin.

- Jeg er utrolig takknemlig for støtten.

Martin Helseth på vannet