Foreldre sper på studielånet

Tusenlappene sitter løst når foreldrene sender barna av gårde på universitet og høyskole. 4 av 10 studenter får økonomisk støtte hjemmefra.

40.000 studenter får mellom fem hundre og ett tusen kroner i måneden i økonomisk støtte hjemmefra. Ytterligere 30.000 studenter får inntil to tusen i månedlig bidrag fra foreldrene. Det viser en ny forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for oss.

Det blitt langt vanligere enn før å gi barna økonomisk støtte når de studerer. Mens 6 av 10 studenter i dag må klare seg uten eller med beskjedne økonomisk bidrag fra mor og far, måtte 7 av 10 i foreldregenerasjonen klare seg uten pengestøtte da de var unge.

Om behovet for økonomisk støtte har økt, er jeg ikke sikker på. Men betalingsevnen er i alle fall blitt bedre. Da er det ikke til å undres over at flere voksne enn før velger å bruke sin romslige økonomi til å støtte barna mens de studerer.

Store beløp

Noen studenter får til dels betydelige summer til å spe på studentbudsjettet. 2 prosent oppgir at de får inntil fire tusen kroner hver måned fra familien. Og én prosent mottar inntil åtte tusen per måned. Da utgjør støtten hjemmefra mer enn den månedlige utbetalingen fra Lånekassen.

Jeg synes det er en fin måte å hjelpe barna å støtte dem økonomisk under studiene. Å leve utelukkende av studielånet er krevende, i alle fall i de store byene der boligutgiftene er høye.

Klarer seg selv

Likevel er det fortsatt slik at flertallet av norske studenter klarer seg på egen hånd. Seks av ti får ingen eller svært lite støtte fra foreldre eller familie. Samtidig har flertallet av norske studenter deltidsjobb for å spe på inntekten.

Jeg mener det er et sunnhetstegn at studenter tar økonomisk ansvar og må klare seg selv. Bedre voksenopplæring får du ikke. Derfor er jeg ikke sikker på hvor god ide det er å gi barna FOR mye i pengestøtte.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.