Kjøpe eller selge bolig først?

- Boligmarked preges nå av stor usikkerhet og prisfall, og dermed er det rekordmange boliger til salgs, sier Odd Nymark adm. direktør i EiendomsMegler 1. Hva bør folk gjøre i et slikt boligmarked?

Det er ikke noe fasitsvar på dette spørsmålet. Det kommer helt an på livssituasjon, personlig økonomi, familieforhold osv. Uansett hva folk velger, så bør alle tenke gjennom en rekke ting før de bestemmer seg for hva som er smart:

Tre råd – selge før du kjøper

– Selger man først, får man full oversikt over egenkapitalen. Muligheten for å gjøre et godt kjøp fordi man er klar til å handle raskt er til stede, sier Nymark. – På den annen side kan det ta litt tid å finne drømmeboligen og da kan det hende at man må flytte ut, før man har noe nytt å flytte inn i. En slik «mellomflytting» gir noen praktiske utfordringer.

  • Vær tålmodig. Utvalget er stort og det kan ta litt tid før interessentene finner frem til boligen din. Du bør også være forberedt på flere visninger da interessentene kan komme enkeltvis.
  • Vær realistisk. Boligen din kommer neppe til å sette prisrekord, men det er heller ingen grunn til å godta skambud. Den største fordelen med å selge først er at du har tid til å vente på den rette kjøperen.
  • Vær forberedt på mellomflytting og legg en plan for hvordan du skal håndtere en slik situasjon. Noen har slekt eller venner som stiller opp. For andre er korttidsleie et alternativ. Kanskje må flyttelasset oppbevares i container en periode.
Tre råd – kjøpe før du selger

– Kjøper man først, slipper man risikoen for mellomflytting, mener Nymark. – På den annen side er det større risiko for å bli sittende med to boliger i en periode. Det kan bli en tung belastning, både i form av ekstra kostnader og i form av usikkerhet og stress.

  • Planlegg salget selv om du skal kjøpe først. En god plan minimerer den perioden du blir sittende med to boliger.
  • Sørg for å ha et gyldig finansieringsbevis fra banken din før du starter budgivning. Et avventende boligmarked påvirker bankenes regler og risikovurderinger ved mellomfinansiering. Det er derfor ikke sikkert at det som var «OK» for 3-4 måneder siden fremdeles er greit. Vær forberedt på at bankens behandlingstid kan være lengre en forrige gang du ba om lånetilbud.
  • Gjør avtale med eiendomsmegler tidlig i prosessen. Da kan du be megler forberede salget ditt, slik at markedsføringen av boligen du skal selge starter med én gang kjøpet er i boks.

Hvis du blir sittende med to boliger, så vær besluttsom. Det er risikosport å takke nei til et bud som er «nesten godt nok» i håp om at et bedre bud er rett rundt hjørnet. Tiden løper fort og det samme gjør renter, fellesutgifter, kommunale avgifter etc. Vinninga ved å vente kan veldig fort gå opp i spinninga.

Fakta om EiendomsMegler 1
EiendomsMegler 1-alliansen er landets største leverandør av eiendomsmeglertjenester. Vi er til sammen 800 medarbeidere fordelt på 150 kontorer som driver megling innenfor områdene bolig, fritidseiendom, prosjekteiendom og næringseiendom. Alliansen består av 11 selvstendige aksjeselskap, som dekker ulike geografiske markedsområder på landsbasis. Selskapene er lokalt forankret og heleide datterselskaper av de lokale SpareBank 1-bankene

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.