Siste sjanse til å redusere skatten

Mange tenker først på skatt når selvangivelsen kommer. I dette innlegget viser jeg noen små enkle grep som gjør at du kan redusere eller utsette skatten din – men da må du forte deg.

1. Forventer du lavere inntekt bør du vurdere å flytte noe av inntektene
Dersom du er så heldig å få bonus, eller har store ekstra inntekter i år så kan du vurdere om noe av inntektene bør flyttes til neste år. Dette er aktuelt for deg som forventer lavere inntekt neste år, og som på denne måten kan redusere toppskatten. Innslagspunktene for toppskatt er i 2013 på 509.600 på trinn 1 og 828.300 på trinn 2.

2. Benytt deg av BSU – uslåelig avkastning
For de som er under 34 år, og har skattbar inntekt, er fordelene med BSU velkjent. Skulle du fremdeles ha ubrukt sparemulighet så er det bare å forte seg. Renten er god, og skattefradraget på 20% av sparebeløpet gjør at avkastningen er uslåelig.

Mange får likevel ikke fylt opp sparingen. Men ved å ønske deg bidrag til BSU kontoen i julegave får du en gave som i tillegg gir deg skattefordel.

Husk at dersom du ikke har skattbar inntekt, og har noen år igjen til du fyller 34 så kan det være lurt å la vær å spare, og ikke la seg lokke av renten alene. Sparer du i et år uten skattbar inntekt så mister du muligheten til skattefradrag hvis du senere stanger i totalrammen for sparebeløp.

3. Overfør arv gradvis, eller utsett til arveavgiften er fjernet!
Husk at dersom du overfører arv før nyttår så er det fremdeles beregning av arveavgift. Pass derfor på at du holder deg innenfor fribeløpet ved overføring nå, og utsett heller til over nyttår dersom du skal overføre større beløp. Har du formue over fribeløpet for formueskatt oppnår du samtidig selv en skattereduksjon ved å gi bort penger før årsskiftet.

4. Skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner
Gir du gaver til frivillige organisasjoner? Sjekk om organisasjonen er registrert på skatteetaten.no/frivillige for å se om du kan få fradrag. Pass i så fall på dokumentasjon for gaven din. Fradraget gis på samlet gavebeløp på inntil 12.000 kroner, og utgjør maksimalt 3.360 kroner i redusert skatt.

5. Husk 12 måneders regelen for å unngå gevinstskatt på boligsalg
Pass deg for gevinstskatt på boligsalg. Eier du bolig som du selv ikke bebor, eller skal du flytte fra boligen din, må du passe på at du overholder 12 måneders regelen. Har du ikke bodd i boligen minst 12 av de siste 24 månedene så må du skatte på verdiøkningen.

Dette er et vesentlig poeng for de som sitter i en mellomfinansieringssituasjon og vurderer å selge til en lavere pris opp mot å leie ut eiendommen. Du kan fort få en gevinstbeskatning som overstiger tapet ved å selge boligen du flytter fra litt rimeligere enn du hadde sett for deg.

Om det er noe med skatt eller selvangivelse man er usikker på, så bør man ta kontakt med Skatteetaten via deres hjemmeside: http://www.skatteetaten.no/ eller på telefon 800 80 000.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.