Diamantring Foto: Shutterstock

Halv pris på diamantring

Halv pris på diamantring – nå bare 60.000 kroner – var overskriften på en mail i innboksen min. Det oppsiktsvekkende er ikke at det går an å kjøpe dyre smykker, men at noen vurderer et slikt kjøp som så vanlig at de sender ut tilbudet til en stor gruppe mottakere.

Etter et tiår med stigende boligpriser, gjennomgående lave renter og gode lønnsoppgjør, er det blitt flere husholdninger som har råd til å unne seg litt ekstra. Noen ganger kan vi likevel spørre oss om det har gått for langt, og om det forbruksnivået vi ser i dag kan opprettholdes over tid.

Svært mye av forbruket vårt er nå lånefinansiert. Enten gjennom at vi faktisk låner opp til kjøp, eller ved at vi strekker på løpetiden på lånene våre, eller velger avdragsfrihet.

Hver eneste uke har jeg samtaler med personer hvor livet har tatt en vending som gjør det umulig å betjene lånene fra forbrukslånsselskaper som tilbød lette løsninger. Det hender ofte at ting i livet ikke går helt etter planen, og det å ta opp lån for å finansiere rent forbruk er en sikker måte å øke risiko for at man ikke klarer å reise seg igjen dersom man skulle støte på en uventet hindring.

Etter et standardbudsjett fra Statens Institutt for Forbruksforskning skulle en lånekunde i en norsk bank nå ha rom for en renteøkning på 5%. Det betyr at en normal husholdning med 2 millioner i gjeld skulle ha ca 70.000 kroner til overs når alle regninger var betalt. Dette er også en buffer som for mange havner i forbruk i stedet for i sparing.

I spørreundersøkelser så er det hele 15% av befolkningen som mener de ikke tåler renteøkning i det hele tatt.

Selv om et slikt standardbudsjett kanskje er for nøkternt så er det likevel grunn til å reflektere over at den tryggheten det gir å ha litt oppsparte penger på konto i en tid hvor det for mange er mulig å spare det opp.

Inngangen til julen er en periode hvor våre valg kan få stor betydning for økonomien de neste månedene, og en god tid til å reflektere over hva som er viktigst. Så får vi håpe at reklamen jeg fikk på e-post ikke har rett i at en slik ring er alle damers drøm.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.