Bankkort for barn – og foreldre

Nordmenn topper alle statistikker for bruk av kort – og behovet for kontanter er for mange av oss praktisk talt borte, med unntak av av og til da, gjerne i en akuttsituasjon – typisk når barn er involvert, og det ellers er travelt.

  • “Hei mamma! Inger sier jeg kan bli med dem i Pirbadet hvis jeg står klar på trappa om 15 minutter. Kan jeg det?”
  • “Hei mamma, kan jeg bli med Tea og Mathilde til byen en tur?”
  • “Hei mamma, hvor er du? Har du glemt at jeg skulle bli med Peder på kino?”

For tre år siden spurte vi i SpareBank 1 SMN, 3.000 foreldre med barn i alderen 10-12 år, om de syntes kontanter var en utfordring i sin hverdag, og om et bankkort tilpasset barn kunne løse noen av disse utfordringene. Etter en overveldende positiv respons lanserte vi kortet i 2011.

Bruk av bankkort krever trening, og det er viktig at vi voksne tar et aktivt ansvar for denne læringen. Barnet må forstå at kortet kan gå tomt, hvordan penger kan gå ut og inn på en konto, lære seg å sjekke saldo i mobilbanken og forstå at PIN-koden er hemmelig. Vi har laget en samtaleguide sammen med organisasjonen Barnevakten som vi anbefaler å lese.

Det er du som forelder som bestemmer når ditt barn eller ungdom er klare for å få eget bankkort. Tiden vil komme, men kort og kontanter vil leve lykkelig side om side i flere år enda.

I dag er det riding for Jenny, turn for Johannes og håndball for Maja. Min mann er på reise i to dager. Jeg skulle egentlig vært på trening selv også, men må konstantere at dette atter en gang ble salderingsposten. Bestefar kommer dessuten innom på kaffe i ettermiddag.

  • Oj! Maja, kan du ta med deg kortet ditt og springe en rask tur på butikken etter noe til kaffen?

Les mer om hvordan SpareBank 1 SMN er en enklere hverdagsbank for hele familien.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.