MUSH SYNNFJELL: Amund Kokkvoll startet hundekjørersesongen 2014 rett opp alpinbakken i Mush Synnfjell (Foto: Privat)

Tæl-profil: Amund Kokkvoll

Den 17 år gamle hundekjøreren som i fjor ble mottaker av Tæl-stipend har store mål, og vi har et stort ønske om å hjelpe ham å nå dem. Derfor har han nå undertegnet en toårig samarbeidsavtale med vårt kontor på Røros.

Tæl handler om noe langt viktigere enn penger. Tæl handler om å ha mot til noe du ikke tør. Å klare det du ikke kan. Å ville det ingen andre makter. Å fortsette der andre stopper.

– Amund har forvaltet Tæl-stipendet godt og tatt nye steg på veien mot et ambisiøst mål. Samtidig er det tydelig at han arbeider hardt og målrettet for å komme dit han vil. Derfor ønsker vi å fortsette samarbeidet slik at vi sammen kan komme enda nærmere målet, forteller banksjef på Røros, Eivind Langseth.

Gradvis oppbygging

Kokkvoll tok for alvor tak i de mangeårige drømmene om å bli hundekjører i forrige sesong. Da tok han et pauseår mellom ungdomsskole og videregående for å arbeide som handler hos Iditarod-veteran Sigrid Ekran (som også støttes av SpareBank 1 SMN) i Folldal. Det resulterte i seier i Femundløpets juniorklasse.

Inneværende sesong går han førsteåret på Naturbruk ved Storsteigen vgs samtidig som han trener og konkurrerer med Emil Inauens unghunder i blant annet Femundløpet (400 km) og Finnmarksløpet (500km). Til våren begynner oppbyggingen av eget konkurransespann.

– Planen er å kjøpe ei god tispe å avle på, og så gradvis bygge opp et godt spann, forklarer Amund, som anslår at det vil ta rundt tre år før han er klar til virkelig å konkurrere med egne hunder. Mellomtiden skal også brukes til å bygge opp hundekjøreren.

– Jeg har akkurat innledet et samarbeid med Olympiatoppen i Trondheim. De skal hjelpe meg å bli bedre både mentalt og fysisk. Dette har vi nettopp starta opp, men jeg har god tro på opplegget, utdyper Amund.

Legger ned mye tid

Kokkvoll er tydelig på at hundekjøringa har prioritet i åra fremover, og at han er avhengig av gode støttespillere som SpareBank 1 SMN for at det skal være mulig.

– Jeg vil konkurrere mens jeg er ung. Slik det er nå er det ikke tilrettelagt for å studere og satse på hundekjøring samtidig, så jeg er litt i tenkeboksen angående studier neste år. Det er mulig jeg må jobbe i stedet for å få det til å gå rundt. Da sier det seg selv at gode støttespillere som har tro på meg er utrolig viktig. Det er også veldig motiverende for å legge ned innsatsen som trengs, utdyper Amund som bare i fjorårsesongen brukte over 1.500 timer til trening, forberedelser, hundestell og konkurranser.

Vokser på satsningen

Amund mener selv at valgene han har tatt har gjort ham godt, selv om han ikke har fulgt noen tradisjonell løype for 16- 17- åringer.

– På mange måter, så er jeg jo både far, trener og sjef for hundene jeg har ansvaret for. Samtidig var det ikke akkurat noe hvilehjem hos Sigrid i fjor. Hun ga meg ansvar og forventet at jeg tok tak i ting og ordnet opp selv. Slikt vokser man selvsagt på, forklarer Amund som håper å ta ytterligere steg sammen med, blant andre, oss i SpareBank 1 SMN i årene som kommer.

Femundløpet er blant høydepunktene

Amund sesongåpnet i Mush Synnfjell 4.-5. januar, men måtte da bryte på grunn av sykdom blant hundene. Neste løp er Hallingen 17.-19. januar, før sesongens høydepunkter Femund 400 som starter 1. februar på Røros og Finnmark 500 som starter 8. mars i Alta.

Du kan følge Team Amund Kokkvoll på Facebook for oppdateringer.

Vi ønsker Amund lykke til med satsinga!

SpareBank 1 SMN er ledende bank i Trøndelag og Nordvestlandet med ca 200 000 personkunder og over 14 000 bedriftskunder. Hvert år bevilger banken inntil 50 prosent av overskudd etter skatt og utbytte til allmennyttige formål. Tæl er bankens stipendordning for unge talenter. SpareBank 1 SMN er landsdelens ledende private bidragsyter og har i løpet av de siste ti årene delt ut mer enn 500 millioner kroner til gode formål i regionen.

Femundløpet blant høydepunktene
SAMARBEIDSPARTNERE: Avtalen gjør SpareBank 1 SMN til en av Amund Kokkvolls største samarbeidspartnere. Amund og lederhunden Zoe flankeres  av SpareBank 1 SMNs Ivar Egil Aas (til høyre) og Esten Inge Hilmarsen.

SAMARBEIDSPARTNERE: Avtalen gjør SpareBank 1 SMN til en av Amund Kokkvolls største samarbeidspartnere. Amund og lederhunden Zoe flankeres av SpareBank 1 SMNs Ivar Egil Aas (til høyre) og Esten Inge Hilmarsen.