Foto (Creative Commons): RCB

Uflaksen tar ikke vinterferie – slik får du en trygg kjøretur

- Erfaringsmessig skjer det langt flere ulykker på veiene i vinterferieutfarten enn på en vanlig helg. Sørg for at det blir en trygg kjøretur, råder skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

– Urovekkende mange setter kursen til fjells uten å sikre seg godt nok. Uhell kan skje den beste, men tar du de nødvendige forholdsreglene er du mye bedre rustet, sier Nilsen.

Her er fem råd for en trygg kjøretur

1. Bruk bilbelte
I alvorlige ulykker viser statistikken dessverre alt for ofte at mange av de som var med i bilen var usikret. Sørg for at alle som er med i bilen er sikret på best mulig måte.

  • Alle som er store nok skal sikres med bilens egne setebelter. Fest setebeltet og gjør det til en vane å stramme det før kjøreturen starter. En slakk i beltet kan føre til at du blir skadet av beltet.
  • Barn opp til 135 cm skal bruke barnesete. For de minste er det tryggest om barnesetet er bakovervendt, men husk at det ikke må plasseres i forsetet uten at airbag er koplet fra. Pass på at barnet ikke legger beltet under armen. Det kan føre til alvorlige skader ved en kollisjon
  • Hunden trenger også god sikring, slik at den ikke skader seg selv eller andre ved en bråstopp. Hundebur eller sele festet i setebeltene gir god sikring.

2. Løse gjenstander kan være livsfarlig ved bråstopp

  • Selv små gjenstander som en flaske Cola i hattehylla kan bli livsfarlige prosjektiler ved en kollisjon.
  • Pass på at bagasjen er pakket på en sikker måte. Å sikre lasten riktig kan skille mellom liv og død i en kollisjon. Husk også at tung bagasje påvirker bilens kjøreegenskaper og stabilitet.

3. Sørg for å være godt skodd
Vinterkjøring setter større krav til at bilen er i god stand.

  • Sjekk batteri, frostvæske og motorolje før legger ut på tur. Pass på at det er riktig lufttrykk i alle dekkene, det gir best kjøreegenskaper. Og ta gjerne en siste kontroll på om vinterdekkene virkelig kan brukes på slutten av denne sesongen også.

4. Bruk refleksvest ved nødstopp
Pass på at ingen går ut av bilen før refleksvesten er på plass. De siste målinger viser at stadig færre tar på seg refleksvesten når de skal ut av bil med nødstopp på trafikkert vei. Det kan skape farlige situasjoner.

5. Vær tålmodig og hold avstand
Sist men ikke minst: Ta deg god tid i trafikken og holde god avstand. Det gjør veien tryggere for alle.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.