Hva må du se etter på visning?

Er du en av de mange som skal kjøpe bolig for første gang, kan det være vanskelig å vite hva du bør se etter når du er på visning. Et godt kjøp er nemlig ikke nødvendigvis bare lekkert interiør og hvite vegger.

Det er lett å la seg rive med når man går inn i en bolig som tilsynelatende “har alt”. Men ikke la deg lure. Gjør sjekken selv og unngå kostbare overraskelser i etterkant.

Ikke la deg blende

Først og fremst kan det være lurt å ta med seg noen som har vært på visning tidligere, som kan hjelpe deg på veien. Megleren er også der for å bistå, og still alle spørsmål du måtte ha når du er der. En ekstra god titt i prospektet, inkludert egenerklæring og takstrapporten, er også et must dersom du planlegger å legge inn bud.

Boligens verdi er i stor grad styrt av størrelse og beliggenhet, og selv om interiøret er lekkert og løsningene er kule, er det viktig å ikke vektlegge dette for mye. Endringer på overflaten kan du gjøre selv etterhvert – på den måten får du det akkurat slik DU vil ha det.

Er du en av de mange som skal kjøpe bolig for første gang, kan det være vanskelig å vite hva du bør se etter når du er på visning. Et godt kjøp er nemlig ikke nødvendigvis bare lekkert interiør og hvite vegger.

Generelt i boligen

Oppvarming og elektrisitet er to av de største utgiftene i en bolig, men også noe mange glemmer å sjekke på visning.

Forhør deg om hvilke energiutgifter den forrige eieren hadde, og hvilke oppvarmingsmuligheter som finnes. Hvor gammelt det elektriske anlegget er kan ha stor betydning, og en titt i sikringsskapet er vel verdt tiden.

Kjøkken

Selv om kjøkkeninnredningen er fin, betyr det ikke at kjøkkenet er i god stand. Se derfor etter skjolder eller misfarging under oppvaskbenken da det ofte er her lekkasjer oppstår. Rør og stoppekraner skal se bra ut, men finner du skjolder under oppvaskbenken, på gulvbelegget eller parketten kan det være et tegn på lekkasje. Og som vi vet – lekkasjer er sjelden billig.

Bad og våtrom

Det viktigste her er at arbeidet som er gjort er utført av en godkjent rørlegger og ikke av en ufaglært. Badet er boligens dyreste rom å pusse opp, så bruk gjerne ekstra god tid på sjekken. Se etter tegn til muggsopp, vær sikker på at sluket fungerer og ta en titt på ventilasjon og avtrekksvifte. At gulvet faller mot hovedsluket er en viktig detalj.

Det er ikke bare du som lurer

Er det flere ting du er nysgjerrig på når det kommer til boliglån for unge? Korteste vei til svarene er ofte ved å ta kontakt med banken.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.