300.000 kroner? Spesielt for studenter eller de som nettopp har kommet seg ut i arbeidslivet, kan egenkapital være en utfordring.

Hva ser vi på når du søker lån?

Er du ung og drømmer om å eie din egen bolig? De færreste av oss har muligheten til å kjøpe bolig uten et lån. Det eneste som står mellom deg og et nytt hjem er banken, og dette er hva de ser på når du søker om boliglån.

For å kunne tilfredsstille bankens krav for å få innvilget boliglån er en del ting som må være på plass. Egenkapital på femten prosent er lovpålagt, hvilken inntekt du har og hvor flink du har vært til å spare sier mye om både betalingsevne og vilje, og har du pådratt deg gjeld av ulikt slag kan det hele plutselig bli mye vanskeligere.

Egenkapital

Kravet til Finanstilsynet er satt til 15 prosent av kjøpssummen. Enkelt forklart betyr det at dersom du skal kjøpe en bolig som koster to millioner, må du stille med 300.000 kroner selv for å få et lån som dekker resten. Å spare 300.000 kroner, spesielt hvis du er student eller nettopp har kommet ut i arbeidslivet, er ikke enkelt. Derfor er det lurt å begynne å spare så tidlig som mulig. Betaler du skatt av inntekten din lønner det seg å spare i BSU slik at du får skattefradrag på inntil 5000 kroner.

Vilje og betalingsevne

Selv om du har egenkapitalen som trengs for å få låne penger til bolig, må du også ha evnen til å nedbetale lånet. Banken sammenlikner derfor dine utgifter og inntekter for å se hvor mye du kan klare å betale i måneden når det kommer til renter og avdrag på boliglånet. Fordi banken også må ta høyde for at renten kan gå opp, kan det ofte virke litt mer vanskelig å få innvilget lån i forhold til budsjettet du selv har satt opp.

En annen ting banken ser på når du søker, er om du har vist vilje – vilje til å tjene penger og vilje til å spare. Det finnes ikke noe krav til hvordan du sparer, men viser du vilje til å sette av penger over en lenger periode er dette et av de beste argumentene for at du kan betale tilbake lånet.

Gjeld og andre lån

Det siste punktet banken ser på, er om du har opparbeidet deg gjeld. Jo mindre gjeld du har, jo mer kan du få i lån – gjeld blir nemlig regnet som en utgift. Har du i tillegg hatt problemer med å nedbetale gjelden tidligere og pådratt deg betalingsanmerkninger kan veien til å eie egen bolig bli lang.

Banken ser på hele din økonomiske historikk, og har du vært flink til å spare, teller dette positivt. Har du derimot brukt mer penger enn du har ved å for eksempel belaste kredittkort, kan det slå den andre veien.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.