Spareglade nordmenn

Nordmenns sparing har økt kraftig de siste årene. Bankene opplever solid innskuddsvekst samtidig som mange betaler ned på gjeld. Faktisk er det hele ni av ti nordmenn som sparer, ved å betale ned gjeld og sette inn penger på sparekonto. Men hva er det vi sparer til?

Når vi sparer, er det mange mål og drømmer som skal oppfylles. I gjennomsnitt har vi mellom to og tre ulike ting vi sparer til når vi hver måned legger litt av inntekten til side.

En økonomisk buffer mot uforutsette utgifter er det klart mest populære sparemålet. En ny forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 viser at hele 61 prosent av de som sparer, sparer til en økonomisk buffer. Det betyr at to millioner voksne jevnlig setter av penger for å få en tryggere hverdag.

Økt trygghet

Sykdom eller arbeidsledighet betyr fort lavere inntekter en periode. Mange er blitt bevisste på å sikre seg og sin familie mot uventede utgifter og økonomisk ruskevær. Penger på bok gir økt trygghet når krisen rammer.

Ferie og reising er det nest mest populære sparemålet. Vi reiser til stadig oftere og til fjernere og mer eksotiske reisemål. Da er det kanskje ikke så rart at 42 prosent sparer til en ferie. Særlig kvinner er flinke til å spare til ferie. Halvparten av kvinnene, mot bare en tredel av mennene oppgir at de sparer til en feriereise.

Boligen er både et sparemål og en sparebøsse for veldig mange. 40 prosent har bolig og oppussing som sparemål. I tillegg betaler mange avdrag på lånene sine, og dette regnes også som sparing.

Lett å spare

Ifølge Statistisk Sentralbyrå sparte vi hele 118 milliarder kroner i fjor, det høyeste nivået på sparing siden 2005. Sparing i bank utgjør om lag halvparten, 54 milliarder kroner mens resten i hovedsak er nedbetaling av gjeld.

Nordmenn er et sparende folkeslag. Men det som forbauser og bekymrer mest er at hele 1 av 10 overhodet ikke sparer.

Det har tross alt aldri vært lettere å spare enn nå som økonomien går godt, folk er i arbeid og renta er lav. En økonomisk buffer på en netto månedslønn eller to kan være et godt sparemål for de som ønsker å komme i gang med sparing. Det bør være innenfor rekkevidde for de aller fleste.

Her er fem smarte spareråd:
  1. Start sparing tidlig. Og fyll opp BSU-kontoen først – du får høy rente og stort skattefradrag.
  2. Spar fast og ha et konkret sparemål. Da er det mye lettere å lykkes med sparingen.
  3. Betale ned gjeld er god sparing. Start med lån med høy rente.
  4. Spar opp en netto månedslønn eller to som buffer mot uforutsette utgifter.
  5. Spre sparingen din, f.eks. i bolig, bank og fond.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.