Hvorfor er det så vanskelig å spare? (Foto: SpareBank 1)

Hvorfor er sparing så vanskelig?

Jeg tror det er særlig to grunner til at mange synes det er vanskelig å få til sparing. Det er de som opplever at de ikke har råd og det er de som blir fristet til å bruke opp sparepengene med en gang.

Alle ønsker en stor pengesekk, men mange har ikke tålmodighet til å spare.

Det er riktig at noen ikke har råd til å spare. Men det gjelder ikke veldig mange. For eksempel mener jeg at alle med boliglån har råd til å spare. Hvorfor? Jo, ingen får boliglån uten at de har økonomi til å tåle en rente på opp mot 9-10 prosent.

Spare rentebufferen

I dag ligger en vanlig boliglånsrente på 3-4-tallet. Det betyr at det er godt rom for å spare noe av denne rentebufferen. Mange gjør det allerede, enten ved at de betaler ekstra avdrag og dermed betaler raskere ned på lånet eller de sparer i bank eller fond.

Men fortsatt er det mange som lar hele denne rentebufferen gå til daglig forbruk, uten å legge noe til side. Hvis de ikke har spart opp midler fra før vil jeg si at det er både korttenkt og lite fornuftig utfra et privatøkonomisk perspektiv.

Å spare av noe av inntekten til dårligere dager, uforutsette utgifter eller noe du ønsker deg er kanskje ikke så veldig enkelt, men det er helt sikkert lurt. Og de aller fleste av oss har også råd.

Motstå fristelsene

-Jeg kan motstå alt, unntatt fristelser, heter det i et kjent ordtak. Mange opplever det samme når det kommer til sparing. Etter en måned eller to er det vanskelig å se pengene bare stå på konto. Så faller man for fristelsen og bruker dem opp.

Det finnes en del knep som hjelper deg å motstå fristelsen til å bruke opp pengene og droppe sparingen.

Gjemme pengene

Ett knep er å gjemme sparepengene på en konto i en annen bank enn den du bruker daglig. Eller du kan fjerne sparekontoen fra oversikten i nettbanken.

Når pengene er gjemt, blir de på en måte også glemt. Når du ikke ser pengene, så er det lettere ikke å tenke på dem heller.

Skattetrikset

Et veldig populært sparetriks er å trekke ekstra skatt gjennom året og så få pengene utbetalt sammen med skatteoppgjøret året etter. Og det er veldig enkelt: Du ber arbeidsgiveren din trekke ekstra skatt hver måned før du får utbetalt lønnen. Dermed ser du ikke noe til pengene før de plutselig dukker opp når du får penger igjen på skatten neste sommer.

Jeg anbefaler ikke folk å bruke skatten som eneste sparekonto, men som et supplement er det en fin måte å spare på. Og siden det er umulig å ta ut pengene før du får tilbake på skatten, så er dette et glimrende sparetriks for som lett blir fristet til å bruke opp sparepengene.

Har du noen gode sparetriks? Del dem gjerne!

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.