Nå kommer skattepengene (Foto: Ben Moore)

Nå kommer skattepengene

Utbetalingen av skattepengene er i gang. Mange vil bruke pengene på ferie og reiser, men folk flest lar skattepengene gå til å forbedre privatøkonomien.

En forbrukerundersøkelse Respons har gjort for SpareBank 1 viser at 44 prosent av de som får igjen på skatten i hovedsak vil spare pengene. 25 prosent oppgir at de prioriterer å betale ned på gjeld. Særlig unge voksne velger sparing, mens de i etableringsalderen i størst grad satser på å redusere gjelden sin.

– Igjen ser vi hvor viktig boligen er for nordmenn og hvordan den styrer pengebruken vår. Først sparer vi til bolig, og siden nedbetaler vi boliglånet. Og når vi er godt etablerte bruker vi mye penger på oppussing, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

God balanse

Han tolker undersøkelsen som en bekreftelse på at folk flest har et fornuftig forhold til skattepengene. Men de går ikke utelukkende til fornuftige og kanskje litt kjedelige formål. 29 prosent vil i hovedsak bruke skattepengene på ferie og reising, mens 7 prosent satser mest på shopping

– Jeg synes det er en god prioritering å holde litt igjen på forbruket og velge økonomisk trygghet for seg og familien. Men heldigvis virker det som om vi klarer å balansere dette på en bra måte, sier Gundersen.

Snart på konto

Det er store beløp som kommer til utbetaling i disse dager. Ifølge Skatteetaten får 2,5 millioner lønnstakere og pensjonister igjen til sammen 28,6 milliarder kroner. Pengene kommer inn på konto i løpet av de neste to ukene.

De som får utbetaling nå er lønnsmottakere og pensjonister som har levert selvangivelsen elektronisk, eller som har benyttet seg av leveringsfritaket.

– Nå får de belønningen, de som gjorde jobben i april og sørget å få med seg alle fradragene i selvangivelsen, sier Gundersen, og minner de som har glemt noen fradrag om at de kan klage innen 10. august.

Restskatt

Ikke alle mottar en gladmelding fra Skatteetaten i disse dager. Vel 400.000 får i stedet et innbetalingskort i posten med krav om betaling av restskatt på til sammen 5,5 milliarder kroner.

Betalingsfristen for restskatt under 1000 kroner er 20. august. Større beløp kan betales i to omganger – med første forfall 20. august. Andre del forfaller 24. september.

Må vente

Det kan være flere årsaker til at man ikke får oppgjøret sitt nå. Det kan for eksempel mangle opplysninger i selvangivelsen, eller den kan være tatt ut til tilfeldig kontroll. Helt generelt er det slik, at jo mer komplisert selvangivelse man har, jo lengre tid tar det å behandle den.

Fra 6. august blir det løpende skatteoppgjør fram til siste oppgjørsdato 15. oktober. De som må vente til over sommeren er personlig næringsdrivende og deres ektefeller, i tillegg til skattyterne som leverte selvangivelsen på papir.

Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 10. – 24. april 2014 med et landsrepresentativt utvalg på 1 000 personer.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.