Seks steg til å kjøpe bolig

Seks steg til å kjøpe bolig

Tiden er inne – du er klar som et egg. Endelig skal du også inn i boligmarkedet. Men hvor skal du begynne, og hvilken rekkefølge lønner det seg å gjøre ting i? Her er listen som hjelper deg oppnå boligdrømmen steg for steg.

1. Ta turen i banken
Som førstegangskjøper har du sannsynligvis ikke 100 prosent oversikt over hva som skal til for å komme i mål med egen bolig. Det har derimot rådgiverne som jobber i banken. Ta turen innom for en hyggelig prat, og sammen kan dere se på hvordan økonomien din har vært til nå, hvilke tiltak du kan iverksette for å tilfredsstille bankens krav til boliglån, og hvilke spareløsninger som passer best for deg.

2. Lag et budsjett
Å eie egen bolig er en stor investering, og skal du kunne håndtere et boliglån er det viktig å ha kontroll på økonomien. For å finne ut hvor mye du kan bruke på ny bolig, må du få oversikten over forbruket ditt i dag og sette opp budsjett for inntekter og utgifter. Først da kan du teste hvor stor nedbetalingsevne du har.

3. Sørg for at du har nok egenkapital
Kravet om 15 prosent egenkapital er for mange den største utfordringen med å komme inn i boligmarkedet. Ikke alle har muligheten til å spare store summer hvert år eller foreldre som kan bidra. Mange unge har derimot god nok inntekt til å betjene et lån, men uten egenkapitalen tilfredsstiller du ikke kravene. Heldigvis finnes det en rekke ulike måter å skaffe egenkapital på. Det beste rådet er likevel å ta en prat med rådgiveren din for å se på hvilke muligheter du har.

4. Fiks finansieringsbevis
Er egenkapitalen på plass, er det på tide å skaffe et finansieringsbevis. Finansieringsbeviset beskriver hvor mye du kan låne av banken og er gyldig i tre måneder av gangen. Skulle du ramle innom en visning som du virkelig ønsker å by på, kan det være lurt å ha dette klart på forhånd – da er du nemlig klar for budrunde. Skulle du by på en bolig uten finansieringsbevis, må du by med forbehold om finansiering. Det kan være en ulempe når det er flere med i budrunden.

5. Gå på visninger
Besøk så mange visninger du klarer, for her gjelder det å få et overblikk over hva du kan få til hvilken pris. Det er godt mulig at boligen du ender opp med å elske ikke ligger der du først hadde tenkt deg, eller har løsninger du ikke hadde sett for deg. Husk å lese salgsprospektet nøye og sjekke boligen grundig når du først er på visning. Det viser seg nemlig at kjøper har en mye større undersøkelsesplikt enn de fleste er klar over. På denne måten slipper du sure overraskelse i etterkant. Les mer om hva du bør se etter på visning her.

6. Gi bud
Finner du boligen du alltid har drømt om – legg inn bud! Hvordan dette skal gjøres finner du informasjon om i salgsprospektet. Sett deg gjerne en personlig grense før du legger inn ditt første bud, og husk å aldri legg inn høyere bud enn det banken har gitt deg anledning til å låne. Megler sjekker alltid om finansieringen du beskriver stemmer med banken.

Lykke til!

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.