Sykkelhjelm redder liv, mener Fred Nilsen. Foto: Shutterstock

Sykkelhjelm bør bli påbudt

6 av 10 mener at sykkelhjelm bør bli påbudt. Likevel bruker 700 000 voksne syklister aldri sykkelhjelm.

Kun 44 prosent av syklistene bruker alltid hjelm, mens 31 prosent bruker det av og til. Hele 25 prosent bruker aldri sykkelhjelm når de sykler.

Nå mener hele 58 prosent at sykkelhjelm bør bli påbudt. Det viser en fersk undersøkelse fra Respons Analyse for SpareBank 1.

Effekten omstridt

Motstanden mot påbud er ikke veldig stor. 32 prosent sier nei mens 10 prosent har ingen formening. Men effekten av påbud om sykkelhjelm er omstridt. Hovedinnvendingen er at det vil få færre til å sykle.

Fred Nilsen uttaler til NRK at han ikke tror et påbud vil få færre til å sykle. Syklistenes Landsforening ønsker imidlertid ikke et hjelmpåbud, blant annet fordi det vil ødelegge for bysykkelordningene.

Gammel vane er vond å vende

Folk har mange grunner til ikke å bruke sykkelhjelm. De viktigste er at de er vant til å sykle uten hjelm (38%), at de ikke har hjelm (31%) og at de bare bruker sykkelen på korte turer (31%).

Også det estetiske er viktig for noen. 1 av 10 dropper hjelmen fordi det ødelegger frisyren eller fordi det ser dumt ut med hjelm.

– Syklistene er klar over at bruk av hjelm vil redusere hodeskader ved en ulykke. Men i hverdagen dropper mange å bruke hjelmen. Et påbud kan være en kjærkommen drahjelp, mener Skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1.

Redder liv

– Selv om bruken av hjelm er frivillig, er det er ingen tvil om at sykkelhjelm gir god beskyttelse mot hodeskader. Vi anbefaler derfor sterkt at alle syklister bruker sykkelhjelm. Ved at flere bruker hjelm, vil vi kunne redusere antallet syklister som blir alvorlig skadet eller drept, sier Fred Nilsen.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.