Dette gjør vi bak rattet (Foto: Shutterstock)

Dette gjør vi bak rattet

4 av 10 bilførere har sendt sms under kjøring. Over 200 000 bilførere har tatt selfies bak rattet.

Det viser en fersk undersøkelse fra Respons Analyse for SpareBank 1 som tar for seg bilføreres unoter under bilkjøring. – Bilkjøring krever din fulle oppmerksomhet. Alt du forsøker å gjøre samtidig som du kjører, stjeler viktige sekunder fra selve kjøringen, og kan i verste fall ta liv, advarer skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Mangel på oppmerksomhet bak rattet er medvirkende i over halvparten av dødsulykkene på norske veier, i følge analyser fra Statens Vegvesen.

Sosiale medier seiler opp

Nordmenn er aktive på sosiale medier, og dette drar vi med oss bak rattet. 38 prosent av sjåførene har sendt sms mens de kjører, 11 prosent har vært på internett med mobilen, 8 prosent har sjekket facebook mens de kjører og 6 prosent har tatt bilder eller selfies bak rattet. Blant de yngste har hele 14 prosent tatt selfies mens de kjører.

– Den yngre generasjonen er vant til å gjøre flere oppgaver på en gang. Men det er stor forskjell på å miste 5 sekunder av favorittserien på TV enn på å kjøre lengden av en fotballbane i blinde, sier Nilsen. Han frykter at teksting og sosiale medier vil utgjøre en vesentlig større fare i trafikken enn andre oppmerksomhetstyver man er vant til fra tidligere.

Like ille som promille

Fortsatt oppgir 6 av 10 nordmenn at de har snakket i håndholdt mobil mens de kjører, til tross for at dette ble forbudt i år 2000. Å taste på mobilen eller å engasjere seg i en krevende mobilsamtale kan sammenlignes med å ha en promille på 0,8.

– De fleste nordmenn fordømmer promillekjøring, men tar tilsynelatende alt for lett på mobilbruk i bilen, mener Nilsen.

Oppmerksomhetstyver

De vanligste oppmerksomhetstyvene under bilkjøring er fortsatt praktiske aktiviteter som å fikle med radioen eller stereoanlegget (75 prosent) eller å spise eller drikke bak rattet (70 prosent).

– Det virker kanskje uskyldig, men alt som tar fokus fra bilkjøringen og trafikken kan skape farlige situasjoner. Tar du øynene fra veien i mer enn to sekunder, dobler du risikoen for å krasje. Å strekke seg etter en gjenstand i bilen, øker risikoen for en bilulykke med ni ganger, forteller Nilsen.

Forskere ved Universitetet i Leeds har faktisk konkludert med at det er farligere å spise mens du kjører enn å snakke i mobiltelefonen. Det å ta en matbit bak rattet gjorde at reaksjonstiden ble 44 prosent tregere, mens en mobilsamtale bremset reaksjonstider med 26,5 prosent.

Andre vanlige oppmerksomhetstyver er å lete etter noe i hanskerommet eller veska under kjøring (40 prosent), taste på navigasjonssystemet (34 prosent), kle av seg ytterjakka bak rattet (32 prosent) eller snu seg for å hjelpe barn i baksetet (15 prosent).

I alt 1008 personer var med i undersøkelsen, som ble foretatt mellom 14. mai og 20. mai 2014.

14555553872_7f487c5f2a_o

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.